LAY’S BURGER

Kolejna burgerowa propozycja. Tym razem zamiast wołowiny głównym bohaterem będzie soczysta pierś kurczaka. Pierś została otulona panierką zrobioną z Lay’s-ów paprykowych. Oprócz tego w kanapce znajdziecie rukole, czerwoną cebulę oraz pomidora malinowego. Oczywiście wszystkie składniki łączy w całość niebiański sos cezar. Przy Lay’s Burgerze, KFC przegrywa z kretesem.

1-20161230_151732 20161230_151532

 

Składniki:

pierś kurczaka

ciabatta

100 g lay’s paprykowych

jajko

pomidor malinowy

rukola

cebula czerwona

sól

pieprz

ząbek czosnku

papryka słodka

tymianek

kumin

Sos Cezar:

100 ml majonezu

1/2 soku z cytryny

30 g parmezanu

4 filety anachois

sól

pieprz

ząbek czosnku

Proces twórczy:

  1. Pierś myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marynujemy w mieszance przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kumin, tymianek. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki;
  2. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu cezar. Dokładnie wszystko blenderujemy i odstawiamy do lodówki;
  3. W miseczce rozgniatamy chipsy najdrobniej jak tylko się da. Roztrzepujemy jajko na talerzyku;
  4. Pierś maczamy w jajku z obydwu stron, a następnie obtaczamy w panierce z chipsów;
  5. Na rozgrzaną patelnię kładziemy pierś i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do piekarnika kładziemy ciabattę oraz pierś. Pieczemy ok 3-5 minuty;
  6. Składamy burgera. Dolna połówka ciabatty, sos cezar, rukola, pierś, pomidor, cebula, sos, górna połówka ciabatty;
  7. Smacznego.

 

1-20161230_145528 1-20161230_151609

 

 

 

Dodaj komentarz