Kolejna burgerowa propozycja. Tym razem zamiast wołowiny głównym bohaterem będzie soczysta pierś kurczaka. Pierś została otulona panierką zrobioną z Lay’s-ów paprykowych. Oprócz tego w kanapce znajdziecie rukole, czerwoną cebulę oraz pomidora malinowego. Oczywiście wszystkie składniki łączy w całość niebiański sos cezar. Przy Lay’s Burgerze, KFC przegrywa z kretesem.
Składniki:
pierś kurczaka
ciabatta
100 g lay’s paprykowych
jajko
pomidor malinowy
rukola
cebula czerwona
sól
pieprz
ząbek czosnku
papryka słodka
tymianek
kumin
Sos Cezar:
100 ml majonezu
1/2 soku z cytryny
30 g parmezanu
4 filety anachois
sól
pieprz
ząbek czosnku
Proces twórczy:
- Pierś myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marynujemy w mieszance przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kumin, tymianek. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki;
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu cezar. Dokładnie wszystko blenderujemy i odstawiamy do lodówki;
- W miseczce rozgniatamy chipsy najdrobniej jak tylko się da. Roztrzepujemy jajko na talerzyku;
- Pierś maczamy w jajku z obydwu stron, a następnie obtaczamy w panierce z chipsów;
- Na rozgrzaną patelnię kładziemy pierś i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do piekarnika kładziemy ciabattę oraz pierś. Pieczemy ok 3-5 minuty;
- Składamy burgera. Dolna połówka ciabatty, sos cezar, rukola, pierś, pomidor, cebula, sos, górna połówka ciabatty;
- Smacznego.