Niedziela Dzień Burgera przedstawia bohatera dzisiejszego obiadu – POPEYE BURGER. Popeye Burger podobnie jak bohater kultowego bajki czerpie swoją moc ze szpinaku. Nie zapominając o fachu „popeja” nie mogło zabraknąć elementu morskiego. Tutaj z pomocą przypłynęły krewetki czerwone, które połączyły siły z wołowiną. Dodatkowo napotkamy w kanapce pomidora, ser cheddar oraz sos cezar. Chrupkości burgerowi doda prażona cebulka.
Po takiej kanapce żadnemu marynarzowi nie będą straszne sztormy – 10 w skali Beauforta.
Składniki:
200 g wołowiny
krewetki tygrysie
bułka do burgerów (homemade)
ser cheddar
garść liści szpinaku
cebulka prażona
pomidor malinowy
sos cezar
pietruszka
sól himalajska
czosnek granulowany
papryka słodka
pieprz ziołowy
Sos Cezar:
100 ml majonezu
1/2 soku z cytryny
30 g parmezanu
4 filety anachois
sól
pieprz
ząbek czosnku
Proces twórczy:
- Mięso mielimy. Krewetki obieramy z pancerza i siekamy. Wołowinę łączymy z krewetkami i przyprawami. Formujemy burgera w dłoniach (lub za pomocą praski) nieco większe niż średnica bułki.
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu cezar. Dokładnie wszystko blenderujemy i odstawiamy do lodówki.
- Rozgrzewamy patelnię grillową do czerwoności. Wrzucamy burgera i smażymy po 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia kładziemy plasterek sera. W piekarniku podpiekamy bułkę.
- Składamy naszą bułkę. Spód obficie smarujemy sosem. Kładziemy garść szpinaku, burgera, pomidora malinowego. Ponownie polewamy sosem i posypujemy prażoną cebulką.
- Trzy szybkie kroki i mamy obiad godny niedzieli.