POPEYE BURGER – BURGER Z KREWETKAMI I SZPINAKIEM

SONY DSC

Niedziela Dzień Burgera przedstawia bohatera dzisiejszego obiadu – POPEYE BURGER. Popeye Burger podobnie jak bohater kultowego bajki czerpie swoją moc ze szpinaku. Nie zapominając o fachu „popeja” nie mogło zabraknąć elementu morskiego. Tutaj z pomocą przypłynęły krewetki czerwone, które połączyły siły z wołowiną. Dodatkowo napotkamy w kanapce pomidora, ser cheddar oraz sos cezar. Chrupkości burgerowi doda prażona cebulka.

Po takiej kanapce żadnemu marynarzowi nie będą straszne sztormy – 10 w skali Beauforta.

 

Składniki:

200 g wołowiny

krewetki tygrysie

bułka do burgerów (homemade)

ser cheddar

garść liści szpinaku

cebulka prażona

pomidor malinowy

sos cezar

pietruszka

sól himalajska

czosnek granulowany

papryka słodka

pieprz ziołowy

Sos Cezar:

100 ml majonezu

1/2 soku z cytryny

30 g parmezanu

4 filety anachois

sól

pieprz

ząbek czosnku

Proces twórczy:

  1. Mięso mielimy. Krewetki obieramy z pancerza i siekamy. Wołowinę łączymy z krewetkami i przyprawami. Formujemy burgera w dłoniach (lub za pomocą praski) nieco większe niż średnica bułki.
  2. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu cezar. Dokładnie wszystko blenderujemy i odstawiamy do lodówki.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową do czerwoności. Wrzucamy burgera i smażymy po 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia kładziemy plasterek sera. W piekarniku podpiekamy bułkę.
  4. Składamy naszą bułkę. Spód obficie smarujemy sosem. Kładziemy garść szpinaku, burgera, pomidora malinowego. Ponownie polewamy sosem i posypujemy prażoną cebulką.
  5. Trzy szybkie kroki i mamy obiad godny niedzieli.

    SONY DSC

    SONY DSC

SONY DSC

Dodaj komentarz