KOREAŃSKI BURGER + SURÓWKA OD CHIŃCZYKA

Wczoraj rozpisałem się na temat „smaków dzieciństwa”, to dzisiaj będzie krótko i na temat. W swoim życiu zjadłem niezliczoną ilość burgerów, jednak nigdy nie napotkałem się na wołowinę marynowaną przez 24 godziny, a następnie zmieloną na kotlety. Podążając za ciekawością, powstał koreański burger. Antrykot został zamarynowany w sosie sojowym, oliwie z oliwek, soku z limonki oraz czosnku. Jako dodatku użyłem kimchi. Wszystko zostało polane kolendrowym majonezem oraz sosem „słodkie chili”. Z każdym gryzem, przenosiłem się na bliski wschód.

W amerykańskich zestawach do kanapek dodają colesława, natomiast w koreańskim box-ie proponuję „surówkę od chińczyka”. Z surówką zapoznałem się podczas wizyt w azjatyckich restauracjach. Surówka jest na bazie białej kapusty, marchwi oraz cebuli.

 

Składniki:

200 g steku z antrykotu

bułka czarna

ser mimolette

kimchi

kolendra

sól morska

pieprz

 

marynata:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka sosu sojowego

ząbek czosnku

 

surówka od chińczyka

600 g białej kapusty

2 marchewki

1 cebula biała

50 ml octu ryżowego

50 ml wody

50 ml oleju rzepakowego

25 ml sake

50 g cukru

sól

pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować marynatę. Połączyć ze sobą sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z limonki, czosnek. Dokładnie wymieszać.
  2. Stek zamarynować i odstawić do lodówki na dobę.
  3. Przygotować surówkę od chińczyka. Drobno posiekać kapustę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę drobno poszatkować.
  4. Przygotować zalewę. Do rondelka wlać wszystkie składniki mokre oraz wsypać cukier. Zagotować.
  5. Wlać marynatę do surówki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na noc.
  6. Stek wysuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zmielić.
  7. Na patelni wrzucić łyżeczkę kolendry w ziarnach. Prażyć. Następnie ugnieść w moździerzu.
  8. Mięso przyprawić szczyptą soli, pieprzu oraz kolendry. Uformować kotlet.
  9. Burgera smażyć z każdej strony po 4-5 minut.
  10. W piekarniku podgrzać bułkę.
  11. Złożyć burgera: bułka -> ser -> majonez kolendrowy -> burger -> kimchi -> sos słodkie chili -> bułka

 

 

 

 

Dodaj komentarz