BURGER ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE

Sezon na szparagi oficjalnie rozpoczęty. W osiedlowych warzywniakach oraz dyskontach cena nie przekracza 10 złotych, więc można szaleć z wymyślaniem nowych przepisów. Mam kilka ciekawych pomysłów jak wykorzystać te pyszne warzywa. Przez najbliższe kilka dni będę dzielić się nimi na łamach blogu.

Mając na uwadze, iż w dniu dzisiejszym przypada: Niedziela Dzień Burgera, to zielone szparagi, połączę w przepyszny sposób z wołowiną, jajkiem w koszulce oraz serem mimolette. W tym miejscu chciałbym zwrócić uwagę na walory smakowe, odżywcze oraz społeczne jakie kryją się w szparagach. Od wielu lat wiadomo, że szaragi są najskuteczniejszymi afrodyzjakami z warzyw. Ponadto są kopalnią witaminy C i E, a w 100 gramach szaragów znajdziemy zaledwie 18 kalorii.

Składniki:

200 g wołowiny (kark wołowy)

2-3 plasterki bekonu

8-10 zielonych szparagów

jajko

ser mimolette

sos chrzanowy

bułka do burgera

sól

pieprz

czosnek granulowany

papryka słodka

Proces twórczy:

  1. Mięso mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką słodką. Dokładnie wyrabiamy i formujemy burgera.
  2. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy burgera oraz bekon. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia na drugiej strony, kładziemy ser mimolette.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz nastawiamy dwa garnki z osoloną wodą.
  4. Do pierwszego garnka wkładamy związany pęczek szparagów, aby „główki” wystawały ponad wodę. Gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu (przed włożeniem szparagów do wody należy odciąć twarde końcówki warzywa).
  5. Do drugiego garnka wlewamy łyżkę octu i robimy jajko w koszulce. Jak to zrobić znajdziecie tutaj. Krótki filmik z instrukcją 🙂
  6. Na koniec wkładamy bułkę do piekarnika.
  7. Wszystko zrobione to czas złożyć naszego burgera: dolna część burgera → sos chrzanowy → szparagi → bekon → burger → ser → jajko w koszulce → bułka.

 

Dodaj komentarz