Sezon na szparagi oficjalnie rozpoczęty. W osiedlowych warzywniakach oraz dyskontach cena nie przekracza 10 złotych, więc można szaleć z wymyślaniem nowych przepisów. Mam kilka ciekawych pomysłów jak wykorzystać te pyszne warzywa. Przez najbliższe kilka dni będę dzielić się nimi na łamach blogu.
Mając na uwadze, iż w dniu dzisiejszym przypada: Niedziela Dzień Burgera, to zielone szparagi, połączę w przepyszny sposób z wołowiną, jajkiem w koszulce oraz serem mimolette. W tym miejscu chciałbym zwrócić uwagę na walory smakowe, odżywcze oraz społeczne jakie kryją się w szparagach. Od wielu lat wiadomo, że szaragi są najskuteczniejszymi afrodyzjakami z warzyw. Ponadto są kopalnią witaminy C i E, a w 100 gramach szaragów znajdziemy zaledwie 18 kalorii.
Składniki:
200 g wołowiny (kark wołowy)
2-3 plasterki bekonu
8-10 zielonych szparagów
jajko
ser mimolette
sos chrzanowy
bułka do burgera
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka
Proces twórczy:
- Mięso mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką słodką. Dokładnie wyrabiamy i formujemy burgera.
- Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy burgera oraz bekon. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podczas smażenia na drugiej strony, kładziemy ser mimolette.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz nastawiamy dwa garnki z osoloną wodą.
- Do pierwszego garnka wkładamy związany pęczek szparagów, aby „główki” wystawały ponad wodę. Gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu (przed włożeniem szparagów do wody należy odciąć twarde końcówki warzywa).
- Do drugiego garnka wlewamy łyżkę octu i robimy jajko w koszulce. Jak to zrobić znajdziecie tutaj. Krótki filmik z instrukcją 🙂
- Na koniec wkładamy bułkę do piekarnika.
- Wszystko zrobione to czas złożyć naszego burgera: dolna część burgera → sos chrzanowy → szparagi → bekon → burger → ser → jajko w koszulce → bułka.