ŻUREK WIELKANOCNY W CHLEBIE

Kłaniam się nisko. Do Świąt Wielkanocnych zostało niespełna sześć dni, już coraz bliżej do celebrowania i pochłaniania potraw w gronie rodziny. Na stół wjedzie niezliczona ilość potraw, deserów i trunków. Moja wątroba nie będzie miała łatwo, aż mnie kłuje jak dłużej o tym pomyślę. Dla mnie kulinarne ŚW to przede wszystkim żurek, białą kiełbasa, szynki, babka cytrynowa i duża ilość jajek z majonezem. Oprócz spędzania czasu z najbliższymi, to potrawy nadają magii i kolorytu świętom.

Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na żurek. Ile osób tyle przepisów na tą pyszną zupę. Każdy będzie bronił swoich racji, iż jego żurek jest ten jedyny, niepowtarzalny – tradycyjny. Mój żurek robiony jest na wędzonce i białej kiełbasie oraz domowym zakawasie. Niestety żuru sam nie robię, ale zawsze zaopatruję się od pewnej starszej pani, która sprzedaje na miejscowym bazarze. Robi najlepszy, nigdy się jeszcze nie zawiodłem.

Przygotowanie żuru wielkanocnego nie jest skomplikowane. Najpierw gotuję wędzone kości z włoszczyzną, później dodaję kiełbasę, a na sam koniec wlewam żur. Przyprawiam solą, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Raz na jakiś czas dodaję jeszcze suszony majeranek. Oto cała tajemnica mojego przepisu.

Żurek oczywiście też sprawdza się świetnie na każdą popijaną procentami imprezę oraz na kaca. Sprawdzone info 🙂

 

Drodzy Przyjaciele, a u Was gości żurek czy barszcz biały na świątecznym stole ?

Jak macie swój niezawodny patent na żurek czy barszcz, śmiało piszczcie w komentarzach.

Pozdrawiam.

Piona !

 

Składniki:

  • 3 l zimnej wody
  • 0,5 l żuru
  • 300-400 g wędzonych kości
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • por
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

 

Proces twórczy:

  1. Wlać do dużego garnka zimną wodę. Włożyć kości wędzone, por, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek. Zagotować i gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  2. Wyjąć kości i włoszczyznę. Mięso obrać od kości i posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Wrzucić do wywaru białą kiełbasę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny oraz doprawić do smaku solą. Gotować 20 minut, aż kiełbasa się ugotuje. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjąć kiełbasę.
  4. Dobrze wstrząsnąć butelką (słoikiem) z żurkiem, aby na dnie nie został żaden osad i wlać do wywaru. Zagotować ciągle mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować kolejne 10 minut. Wrzucić kiełbasę i wędzonkę.
  5. Podawać w chlebie, z jajkiem na twardo.
  6. Smacznego.