BURGER ZBÓJNICKI Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ

W miniony weekend odpoczywałem w Korbielowie, malowniczym miasteczku położonym w Beskidzie Żywieckim. Pogoda rozpieszczała mnie przez cały pobyt. Oprócz zdobywania szczytu Pilska, długich wędrówek po górskich szlakach, oficjalnie otworzyłem sezon grillowy. Pomysłów na pierwsze danie z grilla było kilka. Przez myśl przechodziły mi pomysły kuchni wegetariańskiej, gruzińskiej czy polecanej przez znajomych kuchni paleo.

Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem wykorzystać produkty regionalne. Od gospodarza „Gazdówki” dostałem pyszne oscypki oraz konfiturę żurawinową. Postawiłem na prostotę. Sezon w 2017 roku otworzyłem BURGEREM ZBÓJNICKIM. Soczysta wołowina, grillowany oscypek, rukola oraz konfitura z żurawiny. Cztery dodatki, a smakiem zwalają człowieka z nóg. „Zbójnik” nakręcił metabolizm oraz dodał sił do kolejnych, survivalowych wędrówek po lesie.

Lubicie połączenie słono-słodkie w burgerach ? Czy wolicie klasyczne smaki ?

Składniki:

200 g wołowiny rozbratel/kark wołowy

1 średni oscypek

rukola

konfitura z żurawiny

bułka do burgera

sól

pieprz

czosnek granulowany

suszona cebula

 

Proces twórczy:

  1. Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz suszoną cebulą. Lepimy burgera.
  2. Oscypka przekrawamy wzdłuż.
  3. Na rozgrzanego grilla wrzucamy burgera oraz ser. Grillujemy z każdej strony po 5 minut. Musimy uważać, aby nie przesuszyć mięsa.
  4. Pod koniec pieczenia kotleta, dokładamy bułki.
  5. Zdejmujemy składniki z rusztu. Składamy naszego burgera. Konfitura → rukola → burger → oscypek → konfitura żurawinowa.

 

Dodaj komentarz