KEBAB Z GRILLA Z WĄTRÓBKI WOŁOWEJ

Kłaniam się nisko po samo grillowisko. Wracam po dwutygodniowej przerwie spowodowanej urlopem. Tym razem ładowałem akumulatory w Ustce. Leżąc na piaszczystej plaży rozmyślałem o przepisach, którymi w najbliższym czasie chcę Was zaskoczyć. Pełen pozytywnej energii, zabieram się do szalonej zabawy kuchni. Zanim poznacie efekty tejże zabawy, podzielę się przepisem na szaszłyki a’la kebab z wątróbki wołowej.

Do tej pory nie grillowałem podrobów. Nie wiedziałem jak zachowa się wątróbka, czy będzie twarda czy gumowata. Na szczęście z wysmażeniem trafiłem w punkt. Szaszłyk okazał się miękki oraz pełen wschodnich aromatów. Szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że malkontenci podrobów będą się zajadać wątróbką a’la kebab. Danie tanie, smaczne, a przede wszystkim niespotykane na polskich rusztach. Podrobami zaskoczycie niejednego kulinarnego krytyka z grona znajomych 🙂

 

Składniki:

500 g wątróbki wołowej

1 ząbek czosnku

1 cm korzenia imbiru

szczypta kuminu

sól

pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Wątróbkę oczyścić z błon i pokroić w kostkę o rozmiarach 2 cm.
  2. Wymieszać w moździerzu wyciśnięty ząbek czosnku, tarty imbir, olej oraz kumin, sól i pieprz.
  3. Marynatę nanieść na wątróbkę. Marynować min, 30 minut.
  4. Namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków.
  5. Wątróbkę nabić na szpikulce.
  6. Grillować po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym lub ajvarem.

1-20170815_151455 1-20170815_151443

1-20170815_151534 1-20170815_151436

Dodaj komentarz