SZASZŁYKI Z KLOPSIKAMI I SEZONOWYMI WARZYWAMI

Ahoj wczasowicze! Jak Wam mijają wakacje? Pochwalcie się w jakich to okolicznościach grillujecie. Przede mną jeszcze kilka tygodni pracy zanim udam się na wakacyjne ładowani baterii. Jednak w wolnych chwilach nie próżnuję i ostro grilluję. W ostatni weekend raczyłem swoich gości pysznymi burgerkami, szaszłykami i innymi dobrodziejstwami. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na proste w przygotowaniu szaszłyki z mięsem mielonym. Szaszłyki zawierają soczystą wołowinę oraz sezonowe warzywa. Wszystko idealnie się komponuje. Oczywiście możemy takiego szaszłyka podać z ulubionym sosem. Moi goście zdecydowanie wybrali sos curry.

Szaszłyk z mini burgerkami można serwować jako przystawkę, która pobudzi apetyty przed daniem głównym. Jeżeli pokombinujemy to też sprawdzi się jako danie główne. Możemy np. przekroić bagietkę wzdłuż i zrobić szaszłykowego hot-dog. Wyobraźnia nie zna granic w kuchni i przy grillu.

 

Składniki:

500 g karku wołowego

cebula czerwona

cebula biała

papryka czerwona

papryka żółta

cukinia

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

sól morska

pieprz ziołowy

Proces twórczy:

  1. Kark wołowy mielimy. Przyprawiamy dwoma ząbkami czosnku, solą morską, pieprzem, papryką wędzoną oraz kuminem. Mieszamy. W dłoniach formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego.
  2. Warzywa kroimy w większą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków (jeżeli używacie patyczków drewnianych, nie zapomnijcie wcześniej namoczyć ich w wodzie).
  4. Grillujemy z dwóch stron po 8-10 minut.
  5. Podajemy z ulubionym sosem np. curry, czosnkowy.

1-20170708_155639 1-20170708_154605 1-20170708_154835 1-20170708_154550 1-20170708_154537 1-20170708_154528

Dodaj komentarz