Ahoj wczasowicze! Jak Wam mijają wakacje? Pochwalcie się w jakich to okolicznościach grillujecie. Przede mną jeszcze kilka tygodni pracy zanim udam się na wakacyjne ładowani baterii. Jednak w wolnych chwilach nie próżnuję i ostro grilluję. W ostatni weekend raczyłem swoich gości pysznymi burgerkami, szaszłykami i innymi dobrodziejstwami. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na proste w przygotowaniu szaszłyki z mięsem mielonym. Szaszłyki zawierają soczystą wołowinę oraz sezonowe warzywa. Wszystko idealnie się komponuje. Oczywiście możemy takiego szaszłyka podać z ulubionym sosem. Moi goście zdecydowanie wybrali sos curry.
Szaszłyk z mini burgerkami można serwować jako przystawkę, która pobudzi apetyty przed daniem głównym. Jeżeli pokombinujemy to też sprawdzi się jako danie główne. Możemy np. przekroić bagietkę wzdłuż i zrobić szaszłykowego hot-dog. Wyobraźnia nie zna granic w kuchni i przy grillu.
Składniki:
500 g karku wołowego
cebula czerwona
cebula biała
papryka czerwona
papryka żółta
cukinia
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól morska
pieprz ziołowy
Proces twórczy:
- Kark wołowy mielimy. Przyprawiamy dwoma ząbkami czosnku, solą morską, pieprzem, papryką wędzoną oraz kuminem. Mieszamy. W dłoniach formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego.
- Warzywa kroimy w większą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Nabijamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków (jeżeli używacie patyczków drewnianych, nie zapomnijcie wcześniej namoczyć ich w wodzie).
- Grillujemy z dwóch stron po 8-10 minut.
- Podajemy z ulubionym sosem np. curry, czosnkowy.