Kłaniam się nisko. Kochana ekipo dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pewną sałatkę. Słyszałem o niej już parę lat temu. Mijałem się z nią nawet na kilku domówkach, tzn. stała na imprezowych stołach, ale jakoś nigdy mnie nie mogła do siebie przekonać. Musiała przyjść kwarantanna, abym zaczął kombinować z zapasem zupek chińskich. Kilka pomysłów przyszło do głowy, ale na pierwszy ogień poszła wspominana wcześniej sałatka.
Co to takiego? Dla osób, które nigdy nie miały przyjemności kosztować tej pozycji, jest to sałatka na bazie makaronu z zupek chińskich (można też użyć makaronu ryżowego), kurczaka oraz warzyw. Zaprawiona majonezem. Jak widzicie nic skomplikowanego. Wystarczy przyłożyć się do idealnego wysmażenia w punkt mięsa i mamy sukces gwarantowany.
Jakie były moje pierwsze odczucia? Ale to dobre. Miska z sałatką znikła szybciej niż przewidywałem. Na kolejnej domówce nie będę już mieć żadnych oporów do konsumpcji. Będzie leciał talerz za talerzem.
A Wy do czego wykorzystujecie zupki chińskie ? Tylko szybka szama czy coś bardziej wyszukanego ?
Trzymajcie się w zdrowiu!
Piona!
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka
- 2 zupki chińskie (bez przypraw – sam makaron)
- 3 łyżki majonezu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek zielony
- Pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka płaska papryki słodkiej
- 1 łyżka płaska curry
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- Sól
- Pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać paprykę słodką, curry, zioła prowansalskie, sos sojowy, czosnek, sól oraz pieprz czarny. Dolać olej i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Pokruszyć makaron z zupek chińskich. Wsypać do miski i zalać szklanką wrzątku. Przykryć talerzykiem i zostawić na minutę. Odcedzić i przełożyć do większej miski.
- Pokroić w kostkę paprykę, cebulę oraz zielonego ogórka. Pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Kukurydzę odcedzić. Wszystko dodać do makaronu.
- Podsmażyć pierś kurczaka na patelni grillowej. Odstawić do wystudzenia.
- Mięso przełożyć do makaronu i warzyw. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Smacznego.




