TOST Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM HOLENDERSKIM

1-IMG_0720

30 lat minęło jak jeden dzień. Wczoraj kładąc się spać na liczniku była jeszcze dwójka z przodu. Dziś już jest trójka. Przerażająco szybko leci ten czas. Pamiętam całe dzieciństwo, licealne wybryki i wiele innych niezapomnianych przeżyć – wszystko wydaje mi się jakby było dosłownie wczoraj. Łezka w oku się kręci. Wiele lat temu z przyjaciółmi mówiliśmy „byle przeżyć do trzydziestki”. Teraz jestem w tym miejscu i mam zamiar dołożyć do swojego życiorysu, kolejne trzydzieści. Mam nadzieję, że w zdrowiu, szczęściu, miłości oraz z przepysznymi pomysłami na posiłki.

Urodziny żądzą się swoimi prawami. Należy jeść to, czego dusza sobie zapragnie. Zatem, dzień zacząłem przepysznym tostem z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Śniadanie iście królewskie. Przyznam przygotowanie wymagające, sosem holenderski robiłem pierwszy raz. Za pierwszym razem zważył się. Za drugim wyszedł – majstersztyk. Połączenie tostu, bekonu, pomidora i jajka w koszulce z „holendrem” to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłem. Petarda !

Jeżeli macie wolny poranek to zachęcam do przygotowania tego zestawu.

Składniki:

sos holenderski

2 żółtka

50 g masła

łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz biały

dodatki

jajko w koszulce

pomidor

2 kromki chleba tostowego

bekon

masło

Proces twórczy:

  1. Ubić mikserem / blenderem na gładko żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz. Można to zrobić w kąpieli parowej. Należy nalać do garnka małą ilość wody i zagotować. Wybrać mniejsze naczynie, w którym będziemy przygotować sos i włożyć do tego z wodą. Naczynie nie może dotykać dnem powierzchni wody. Zmniejszyć ogień palnika.

  2. Rozpuścić masło. Cedzakiem zdjąć pianę z masła.

  3. Zdjąć naczynie z palnika. Ciągle miksując dolewać stopniowo masło. Łyżeczka po łyżeczce. Im wolniej tym lepiej będzie wyglądał sos. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.

  4. Przygotować jajko w koszulce. Do garnka z wodą dodać dwie łyżki octu spirytusowego i łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia. Łyżką utworzyć na środku garnka „wir”. W sam środek wlać jajko. Gotować dwie minuty. Wyjąć za pomocą cedzak. Odsączyć ręcznikiem papierowym z wody. Pełen instruktaż pod tym linkiem -> JAJKO W KOSZULCE.

  5. Usmażyć tosty posmarowane masłem i bekon.

  6. Położyć na tosty bekon, plastry pomidora, jajko w koszulce. Polać sosem holenderskim.

1-IMG_0717 1-IMG_0718 1-IMG_0720

Dodaj komentarz