STEKI SALISBURY

Kłaniam się nisko. Kochani, dzisiaj ugoszczę Was amerykańskim hamburgerem. Nie będzie to zwykły kotlet z podrzędnej budy na ulicy, a prawdziwy rarytas. Bohaterem dzisiejszego postu jest – Stek Salisbury.

Stek Salisbury to kotlet mielony (bądź siekany) z wysokiej jakości wołowiny z dodatkiem smażonej cebuli, przypraw i sosu worcestershire. Na początku lekko obsmażony z dwóch stron, a na koniec duszony w pysznym wywarze z pieczarek i bulionu wołowego. Danie swoją nazwę zawdzięcza od pomysłodawcy, nijakiego lekarza Jemsa Salisbury. Kotlet podawany jest z tłuczonymi ziemniakami i ulubionym zestawem surówek, u mnie wleciały buraki.

Śmiało takiego kotleta możecie wsadzić w bułkę 😊

Piona!

Składniki:

  • 600 g antrykotu wołowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • ½ szklanki panko
  • ½ łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sos

  • 400 g pieczarek
  • 300-400 ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka chipotle
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Proces twórczy:

  1. Zmielić mięso i przełożyć do miski.
  2. Wbić do mięsa jajko, dodać panko, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz oraz sos worcestershire. Wyrobić na gładką masę.
  3. Uformować kotlety po 100 gram.
  4. Podsmażyć steki na oleju, z każdej strony po 3 minuty. Zdjąć z patelni.
  5. Poszatkować w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obrać i pokroić na drobne części.
  6. Wrzucić masło na patelnie. Dodać cebule i smażyć na złoty kolor. Dorzucić pieczarki. Smażyć 2 minuty. Wlać bulion. Przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać sos worcestershire. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Zrobić zasmażkę z mąki i wlać do sosu. Dokładnie wymieszać aby nie zrobiły się grudy.
  8. Włożyć steki i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
  9. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i burakami.
  10. Smacznego.