Kłaniam się nisko. Kochani, dzisiaj ugoszczę Was amerykańskim hamburgerem. Nie będzie to zwykły kotlet z podrzędnej budy na ulicy, a prawdziwy rarytas. Bohaterem dzisiejszego postu jest – Stek Salisbury.
Stek Salisbury to kotlet mielony (bądź siekany) z wysokiej jakości wołowiny z dodatkiem smażonej cebuli, przypraw i sosu worcestershire. Na początku lekko obsmażony z dwóch stron, a na koniec duszony w pysznym wywarze z pieczarek i bulionu wołowego. Danie swoją nazwę zawdzięcza od pomysłodawcy, nijakiego lekarza Jemsa Salisbury. Kotlet podawany jest z tłuczonymi ziemniakami i ulubionym zestawem surówek, u mnie wleciały buraki.
Śmiało takiego kotleta możecie wsadzić w bułkę 😊
Piona!
Składniki:
- 600 g antrykotu wołowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- ½ szklanki panko
- ½ łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sos
- 400 g pieczarek
- 300-400 ml bulionu wołowego
- 3 łyżki sosu worcestershire
- 1 małą cebula
- 1 łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka chipotle
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
Proces twórczy:
- Zmielić mięso i przełożyć do miski.
- Wbić do mięsa jajko, dodać panko, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz oraz sos worcestershire. Wyrobić na gładką masę.
- Uformować kotlety po 100 gram.
- Podsmażyć steki na oleju, z każdej strony po 3 minuty. Zdjąć z patelni.
- Poszatkować w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obrać i pokroić na drobne części.
- Wrzucić masło na patelnie. Dodać cebule i smażyć na złoty kolor. Dorzucić pieczarki. Smażyć 2 minuty. Wlać bulion. Przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać sos worcestershire. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zrobić zasmażkę z mąki i wlać do sosu. Dokładnie wymieszać aby nie zrobiły się grudy.
- Włożyć steki i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami i burakami.
- Smacznego.



