Kłaniam się nisko. Tym razem na kulinarny warsztat wleciała fasolka po bostońsku. Danie jednogarnkowe bazujące na „naszej” rodzimej fasolce po bretońsku. Zatem co w niej jest takiego niezwykłego ? Mianowicie mięsnym wkładem jest szarpana wieprzowina w piwnym sosie, pikantne chipotle oraz sposób obróbki termicznej – wszystko dochodzi w piekarniku.
Piona!
Składniki:
- 500 g fasoli biały Jaś
- 500 g szarpanej wieprzowiny
- 1 kg pomidorów malinowych
- ½ cebuli białej
- 3 łyżki musztardy bawarskiej
- 2 papryczki chipotle
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 700 ml wody
- 200 ml sosu z pulled pork lub bulionu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz
Proces twórczy: