FASOLKA PO BOSTOŃSKU

Kłaniam się nisko. Tym razem na kulinarny warsztat wleciała fasolka po bostońsku. Danie jednogarnkowe bazujące na „naszej” rodzimej fasolce po bretońsku. Zatem co w niej jest takiego niezwykłego ? Mianowicie mięsnym wkładem jest szarpana wieprzowina w piwnym sosie, pikantne chipotle oraz sposób obróbki termicznej – wszystko dochodzi w piekarniku.

Piona!

Składniki:

  • 500 g fasoli biały Jaś
  • 500 g szarpanej wieprzowiny
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • ½ cebuli białej
  • 3 łyżki musztardy bawarskiej
  • 2 papryczki chipotle
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 700 ml wody
  • 200 ml sosu z pulled pork lub bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz

Proces twórczy: