Kłaniam się nisko. Jak tam u Was mija kwarantanna? W sumie nie ma co bić piany na sytuację panującą w sklepach. Za kilka dni znowu sklepowe półki będą pękać z nadmiaru produktu. Jestem tego pewien. Do wszystkiego podchodzę z chłodną głową. Nie zrobiłem zapasu makaronu, ryżu, mąki czy innych deficytowych produktów. Poszedłem inną drogą. Zamierzam przez kilka najbliższych dni gotować posiłki z tego co skrywa moja zamrażarka. Lodówka posiada 3 średnie komory, na pierwszy rzut oka parę kilo mięcha jest. Nawet znajdą się jakieś pierogi i inne rarytasy. Jest dobrze.
Na pierwszy ogień poszedł schab oraz pojemnik z duszonymi pieczarkami i cebulą. Z tego połączenia powstały schabowe roladki z grzybowym farszem. Schab podzieliłem na porcję. Rozbiłem na cienkie kotlety. Przyprawiłem standardowo solą, pieprzem, oraz szczyptą czosnku granulowanego i papryki słodkiej. Farsz to nic innego, niż poszatkowane pieczarki i cebula wrzucona na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek.
Na środek rozpłaszczonego schabowego położyłem konkretną (czubatą łyżkę stołową) farszu. Następnie zawinąłem schab w roladkę. Roladki oprószyłem lekko mąką, a następnie podsmażyłem na smalcu. Na sam koniec podsmażone roladki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Zalałem bulionem i włożyłem do piekarnika na 30 minut. Obiad gotowy. Oczywiście możecie takie roladki podawać z makaronem, ryżem albo ziemniakami. Ja wybrałem ostatnią opcję.
Trzymajcie się zdrowo, kochani!
Piona!
Składniki:
- 700 g schabu
- 500 g pieczarek
- 500 ml bulionu warzywny lub rosół
- 1 duża cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- mąka pszenna
- smalec
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ziele angielskie
- liście laurowe
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Pokroić na 1 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem.
- Przyprawić kotlety z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką.
- Obrać i pokroić pieczarki i cebulę. Obrane i poszatkowane warzywa podsmażyć na oliwie. Przecisnąć czosnek prze praskę. Smażyć, aż grzyby puszczą większość „soków” (około 8-10 minut). Odsączyć z nadmiaru soków.
- Położyć 1 dużą łyżkę farszu na każdy rozbity i przyprawiony kotlet schabowy. Boki zawinąć do środka. Bok od strony brzucha zawinąć za farsz, i mocno zrolować. Roladki oprószyć z każdej strony mąką pszenną.
- Podsmażyć roladki na smalcu z każdej strony po 2 minuty.
- Przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego. Zalać gorącym bulionem (roladki powinny być w połowie zanurzone w bulionie). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
- Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
- Smacznego.


