Kłaniam się nisko. Już za tydzień będziemy niecierpliwie spoglądać na niebo w poszukiwaniu za pierwszą gwiazdką, aby móc zasiąść do wspólnej wieczerzy z najbliższymi. W zależności od zamieszkiwanej części Polski, potrawy na Wigilijnym stole będą się nieco różnić. Tradycyjne 12 potraw ledwo będzie mieścić się na stole, a dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa, zamieni się tuż przed pasterką w oficjalne składowisko ości. W między czasie, oczywiście odbędzie się „łamanie opłatkiem” i szukanie prezentów pod choinką, oraz wspólne kolędowanie. Młodsze pokolenie będzie pilnować pilota do telewizora, przed obawą przełączenia Kevina na coś mniej świątecznego.
Powyżej opisałem pół żartem, pół serio najważniejsze części programu kolacji Wigilijnej. Jednak zanim zacznie się uczta, trzeba swoje odczekać, bo gospodynia wielokrotnie wypowie magiczne słowa „nie ruszaj, to na święta”, a wiadomo święta zaczynają się po pasterce. Dla mniej wtajemniczonych przypominam, że mięsa też się nie jada w tym dniu. I jak tu wytrzymać do kolacji Wigilijnej? Już śpieszę z pomocą.
W tej ciężkiej sytuacji wypada zjeść pyszny, lekkostrawny obiad, który nie zabierze mnóstwa czasu i nie zabrudzi połowy kuchni i będzie bezmięsny, i nie będzie pochodził ze strefy „to na święta”. Lepszego pomysłu niż RISOTTO Z GRZYBAMI nie znalazłem. Przepyszne danie z ryżu przygotujemy w niespełna 30 minut. Do tego przepisu możemy wykorzystać grzyby mrożone, bądź suszone, które wcześniej już moczyliśmy do jednej ze świątecznych dań. Risotto sprawi, że kilka godzin oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, spędzimy z uśmiechem na twarzy i szczęśliwym brzuszkiem.
Piona !
Składniki:
150 g ryżu Arborio
200 g mrożonych podgrzybków
50 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
50 g masła
Proces twórczy:
- Zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wsypać ryż i chwilę smażyć (2-3 minuty).
- Wlać wino, gotować aż wypruję, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
- Wlać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać, aż ryż „wypije” bulion. Następnie powtórzyć czynność, aż skończy się bulion.
- Podsmażyć grzyby z czosnkiem na maśle (smażyć 5-7 minut). Dodać na sam koniec do ryżu i dokładnie wymieszać.
- Posypać risotto posiekana natką pietruszki.