ROLADKI Z KURCZAKA

Kłaniam się nisko. Wczoraj na blogu było słodko, to dzisiaj pójdziemy w klasykę. Na obiad będzie kurczak. Dokładniej pisząc, będą roladki z piersi kurczaka zawinięte w szynkę parmeńską. Takie połączenie wymyśliłem. Oczywiście w środku jest farsz, w skład, którego wchodzi ciągnąca się mozzarella, czerwona papryka, cebula biała i por.

Roladki zostały upieczone. Na talerzu wylądowały również domowe frytki, i surówka meksykańska zakupiona w osiedlowym warzywniaku. Teraz godzinka odpoczynku, i wleci kawka z ciastem Lion. Idealne zakończenie weekendu.

Co tam dobrego porabialiście dzisiaj?

Piona!

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • papryka czerwona
  • por
  • cebula
  • mozzarella
  • sól
  • pieprz

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Usunąć błony. Przeciąć pierś wzdłuż. Przykryć folią spożywczą i lekko roztłuc dłonią lub tłuczkiem. Powtórzyć czynność z drugą piersią (wyjdą 4 roladki).
  2. Przyprawić piersi solą i pieprzem z obydwu stron.
  3. Pokroić w drobne paseczki paprykę. Poszatkować w pióra cebulę i por. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Rozłożyć pierś kurczaka na desce. Na środku piersi położyć mozzarellę, paprykę, cebulę i por.
  5. Złożyć boki piersi do środka, a następnie zrolować pierś od dołu w stronę góry.
  6. Zawinąć roladki w szynkę parmeńską.
  7. Wysmarować naczynie żaroodporne olejem rzepakowym. Położyć roladki w naczyniu.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  9. Podawać z domowymi frytkami i ulubioną surówką.