Kłaniam się nisko. Wczoraj na blogu było słodko, to dzisiaj pójdziemy w klasykę. Na obiad będzie kurczak. Dokładniej pisząc, będą roladki z piersi kurczaka zawinięte w szynkę parmeńską. Takie połączenie wymyśliłem. Oczywiście w środku jest farsz, w skład, którego wchodzi ciągnąca się mozzarella, czerwona papryka, cebula biała i por.
Roladki zostały upieczone. Na talerzu wylądowały również domowe frytki, i surówka meksykańska zakupiona w osiedlowym warzywniaku. Teraz godzinka odpoczynku, i wleci kawka z ciastem Lion. Idealne zakończenie weekendu.
Co tam dobrego porabialiście dzisiaj?
Piona!
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 100 g szynki parmeńskiej
- papryka czerwona
- por
- cebula
- mozzarella
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Usunąć błony. Przeciąć pierś wzdłuż. Przykryć folią spożywczą i lekko roztłuc dłonią lub tłuczkiem. Powtórzyć czynność z drugą piersią (wyjdą 4 roladki).
- Przyprawić piersi solą i pieprzem z obydwu stron.
- Pokroić w drobne paseczki paprykę. Poszatkować w pióra cebulę i por. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
- Rozłożyć pierś kurczaka na desce. Na środku piersi położyć mozzarellę, paprykę, cebulę i por.
- Złożyć boki piersi do środka, a następnie zrolować pierś od dołu w stronę góry.
- Zawinąć roladki w szynkę parmeńską.
- Wysmarować naczynie żaroodporne olejem rzepakowym. Położyć roladki w naczyniu.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Podawać z domowymi frytkami i ulubioną surówką.

