PIKANTNA POMIDOROWA Z KASZĄ PĘCZAK

Poniedziałek. Jedno słowo a tyle różnorodnych skojarzeń. Przez wielu znienawidzony dzień tygodnia, symbolizujący początek pięciu kolejnych dni w korporacjach i innych miejscach pracy. Dla kinomanów poniedziałek będzie kojarzył się z kultowym filmem Tadeusza Chmielewskiego pt. Nie lubię poniedziałków. Natomiast dla większości polskich rodzin poniedziałek oznacza jedno – dzisiaj na obiad POMIDOROWA.

U mnie dzisiaj też na talerzu gości pomidorowa lekko zmodyfikowana. Bazę zupy oczywiście stanowi rosołek z dnia wczorajszego wzbogacony świeżymi pomidorami, papryczką chili oraz kaszą pęczak. Przysłowiową „wisienką na torcie” jest kleks z gęstej śmietany oraz pokaźna garść posiekanej pietruszki. Idealna na zimowe dni.

 

Składniki:

2 l rosołu lub bulionu warzywnego (najlepszy rosołek z niedzieli)

4 duże pomidory

100 g kaszy pęczak

papryczka chili

pęczek pietruszki

sól

pieprz

cukier

kwaśna śmietana

Proces twórczy:

  1. Jeżeli posiadamy rosół z dnia wczorajszego to godzinka i zupę mamy gotową. Nacinamy pomidory na krzyż (na dupce), wrzątkiem sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy pomidory w kostkę, odcinając twardy miąższ.
  2. Do gotującego się rosołku wrzucamy pomidory oraz posiekaną chili. Gotujemy ok 40 minut.
  3. Kaszę przepłukać kilka razy i wrzucić do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować ok 15 minut, aż kasza będzie miękka.
  4. Wlać do półmiska. Do zupy dodajemy kleks kwaśnej śmietany oraz posiekaną pietruszkę (jak kto woli można dodać bazylię).

Dodaj komentarz