PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

1-IMG_0930

Wiedziałem, że przyjdzie ten czas, kiedy to na światło dzienne wyjdą moje koślawe pierogi. Uwielbiam je jeść, w miarę swoich możliwości ogarniam produkcję ciasta, choć do babcinych pierogów jeszcze przede mną do pokonania długa droga. Farsze też potrafię zrobić smaczne. Jest jedna czynność, której nie lubię i nie potrafię. Mianowicie nie mam skills-ów w lepieniu tego dobrodziejstwa. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale nie mam do tego cierpliwości. Po kilkunastu ulepionych pierogach, w moje poczynania wkracza zwątpienie. Zamiast pięknych pierożków, na stolnicy leży armia dziwacznych pierogów, które przeżyły wybuch Czarnobylu.

Dla Was spiąłem pośladki i podjąłem walkę ze swoimi kulinarnymi demonami. Tym razem postanowiłem zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta. Przepis na ciasto wziąłem z domowego zeszytu mamy. Oprócz mąki, gorącej wody, wbiłem jeszcze jajko. Wszystko starannie wyrobiłem, oczywiści ręcznie. Pomysł na farsz wypadł mi dosłownie sam z lodówki. Otwierając kulinarny „Sezam”, wypadł mi szpinak baby. Jedno spojrzenie i wiedziałem co z tym zrobić.

Przypadek ?

Nie sądzę.

Dobrałem resztę towarzyszy do farszu i zacząłem pichcenie. Do szpinaku dołączyli jeszcze: cebula, czosnek i ser feta. Z tego połączenia powstał przepyszny farsz. Wszystko doprawiłem pieprzem czarnym i małą ilością soli morskiej, sama feta jest już słona. Na sam koniec, kilka magicznych rytuałów, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Obiad gotowy. Pierogi szybko znikły, a lęki związane z lepieniem osłabły. Jeszcze kilka spotkań z „dzierganiem” pierogów i wyjdę na ludzi.

Jakie są Wasze ulubione pierogi ? Co polecacie ?

Składniki:

ciasto

500 g mąki pszennej

250 ml gorącej wody

jajko

sól

farsz

500 g świerzego szpinaku baby

ser feta

30 g masła

cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Dodać jajko, sól i wodę. Wyrabiać ciasto na gładką masę.

  2. Przykryć ciasto ściereczką, aby nie wyschło.

  3. Pokroić cebulę w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło. Zeszklić cebulę na złoto.

  4. Dodać szpinak, wycisnąć czosnek przez praskę. Doprawić lekko solą i piprzem. Dusić kilka minut.

  5. Przełożyć szpinak z cebulą do miski. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać.

  6. Rozwałkować ciasto. Szklanką powycinać ciasto. Dodać farsz i zlepić pierogi.

  7. Ugotować. Pierogi można również zamrozić.

1-IMG_0927 1-IMG_09411-IMG_0932 1-IMG_09301-IMG_0914 1-IMG_0911 1-IMG_0920

Dodaj komentarz