DOMOWY BURGER Z PODWÓJNĄ WOŁOWINĄ

1-IMG_0126

Jak w każda niedzielę na obiad nie może zabraknąć rosołu i burgera. Niedziela Dzień Burgera to już tradycja. Ostatni dzień tygodnia to czas w którym, mogę poświęcić się w komponowaniu nowych pozycji burgerowych. Na moim koncie jest już ich spora ilość. Każda następna niedziela to spore wyzwanie. Najnowszy projekt to DOMOWY BURGER Z PODWÓJNĄ WOŁOWINĄ. Wcale nie chodzi mi tu o dwa kotlety, tylko o dwie różne odsłony wołowiny. Pierwsza to oczywiście nieśmiertelny kotlet z karku wołowego, a druga odsłona to pulled beef, czyli „krówka” pieczona w niskiej temperaturze przez 10 godzin.

Buła oczywiście domowej produkcji, tak samo jak majo. Dodatkowo dodałem standardowe dodatki: pomidor, ogórek i cebula czerwona oraz sałata lodowa, ser mimolette. Podwójne uderzenie wołowiny demoluje kubki smakowe. Coś niesamowitego.

 

Składniki:

200 g wołowiny

50 g pulled beef (przepis)

bułka maślana (przepis)

ser mimolette

majonez domowy (przepis)

pomidor malinowy

ogórek zielony

cebula czerwona

sałata lodowa

 

Proces twórczy:

  1. Zmielić mięso na grubych oczkach.
  2. Przyprawić wołowinę mieszanką przypraw: sól morska, papryka wędzona, pieprz zielony, kmin rzymski.
  3. Uformować burgera. Smażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty.
  4. Nagrzać piekarniki do 200 stopni Celsjusza. Włożyć pulled beef i bułki. Piec 5 minut.
  5. Złożyć kanapkę: bułka -> sałata -> burger -> ser -> pomidor -> ogórek -> pulled beef -> cebula -> majonez -> bułka.

1-IMG_01261-IMG_0123 1-IMG_0119 1-IMG_0066

Dodaj komentarz