CHIMICHANGA – SMAŻONA TORTILLA

Kłaniam się nisko. Kochani usiądźcie wygodnie, zrelaksujcie się, weźcie łyk dobrej kawy, bo zabieram Was na wycieczkę do Ameryki Południowej – do gorącego Meksyku! Mam dość już ponurej rzeczywistości panującej od kilku dni za oknem. Deszcz, chłód i brak możliwości „czillowania” to wystarczający powód, aby do kuchni wrzucić powiew lata.

Dwa lata temu poraz pierwszy zrobiłem chimichangę, czyli smażoną tortillę na maśle z mięsnym farszem. Jest to tak dobre, że przy pogodowej chandrze powracam do tej pozycji. Najlepszym farszem do chimichngi jest klasyka kuchni meksykańskiej – chili con carne. Idealnie zbalansowane smaki. Każdy kęs placka powoduje uśmiech.

Cały proces przygotowania tego rarytasu nie zajmie więcej niż 60 minut. Warto poświęcić godzinę ze swojego życia, aby to wszamać. Tajemnica świetnego placka tkwi w składnikach. Podstawa to dobra jakość wołowiny oraz przepyszny ryż basmanti od Uncle Bens.

Zamiast siedzieć na fajsie, leć po składniki na to dobrodziejstwo.

Trzymajcie się!

Piona.

 

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4-6 placków tortilli
  • 100 g masła
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1/2 puszki czarnej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 cebule czerwone
  • 1 duża czerwona papryka
  • papryczka chili bez nasion
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 4-5 ząbki czosnku
  • śmietana

 

Proces twórczy:

  1. Cebulę czerwoną podsmażamy na odrobinie oleju, do uzyskania szklistego koloru. Następnie cebulę przerzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz 2 ząbkami czosnku. Smażymy do odparowania wody. Po usmażeniu przekładamy do garnka.
  2. Puszkę pomidorów dodajemy do mięsa i cebuli. Na małym ogniu gotujemy 10 minut. Przyprawiamy solą, cukrem, kuminem, papryką czerwoną oraz czosnkiem.
  3. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, papryczkę chili oraz fasolę i kukurydzę. Gotujemy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż większość wody odparuje. Farsz nie może być wodnisty.
  4. Rozkładamy tortille. Przepis na domowe tortille pszenne znajdzie -> tutaj
  5. Na środek tortilli nakładamy farsz. Zawijamy.
  6. Rozgrzewamy masło na patelni. Kładziemy chimichange stroną składania. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej tortilli.
  7. Podajemy z chimichurri, guacamole bądź śmietaną.