Kłaniam się nisko. Nie od dziś zamierzam nieco schudnąć, aby móc stąpać lekko po tej ziemi. Jednak tyle przepysznych smakołyków na mnie spogląda z każdej strony, iż notorycznie grzeszę. Cotygodniowe ważenie za każdym razem zachowuje status quo. Nawet nie wmawiam sobie, że waga popsuta. Może kilka centymetrów wzrósł bicek od siłowni. Wiem, że rygorystyczna dieta w moim przypadku nie wchodzi. Po pierwsze „fit blogerem” byłbym nieautentycznym, po drugie rozpoczął się sezon grillowy, wreszcie po trzecie – w niedziele jest dzień burgera!
Tylu przeciwności losu nawet Ania Lewandowska z Chodakowską by nie pokonały. Dlatego poszedłem na mały kompromis z samym sobą. W tygodniu będę redukował kalorie ile się da, a w weekend ruszam na łono natury z grillem. Od poniedziałku wpieprzam jakieś wafle ryżowe z nabiałem, i nawet spoko wchodzi. Na obiad wleci jakaś zupka. Kolacja to warzywka, kromka orkiszowego pieczywa i szyneczka. Jak o 22:00 burczy w brzuchu to idę w kimę. Z ranna podwójne espresso i znowu lecę z tematem od początku.
Dzisiaj od samego rana pojawiała się ochota na przepyszne włoskie spaghetti z ciągnącym się serem. Sam siebie nie będę przecież robił w „hxxx”, dlatego musiałem nieco pogłówkować nad zaspokojeniem swojej zachcianki. Wymyśliłem „spaghetti dla grubasów”. Spaghetti zostało przygotowane na bazie piersi z indyka, dużej ilości pomidorów, ziół. Dodatkowo przemyciłem cebule czerwoną i pieczarki. Całość skropiłem aromatyzowaną oliwą i kilkoma płatkami parmezanu. Makaron oczywiście z dużą ilością glutenu.
Dobra lecę trochę pograć w kosza 🙂
Piona!
Składniki:
- 700 g piersi z indyka
- 2 puszki pomidorów w całości
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula czerwona
- 150 g pieczarek
- garść bazylii
- garść oregano
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- parmezan
- makaron
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na średnich oczkach (oczywiście można już kupić zmielone mięso).
- Pokroić w kostkę cebulę i pieczarki. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
- Podsmażyć mięso na rozgrzanej patelni (smażyć ok 7-9 minut). Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wrzucić z powrotem cebulę i pieczarki.
- Wlać pomidory do mięsa, lekko je rozgnieść widelcem.
- Dodać do sosu paprykę słodką, sól i pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane zioła. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż nadmiar wody wyparuje i sos lekko zgęstnieje.
- Podawać z makaronem i tartym parmezanem.