Kłaniam się nisko. Pierwszy dzień wiosny przywitał mieszkańców południowej polski angielską pogodą, słońca tyle co kot napłakał.Pochmurna aura wpłynęła na moje kulinarne czary-mary. W programach informacyjnych pokazują cały czas niejaką Theresa May (obecną panią Premier Wielkiej Brytanii), która forsuje w parlamencie umowę napisaną na kolanie o wyjście z UE. Tyle wątków angielskich ostatnio przewinęło się na mojej drodze, iż nie mogłem zignorować tych znaków.
Rodzima kuchnia angielska ciągnąca się od czasów Króla Artura jest dla mnie mało atrakcyjna. Wielkiej filozofii w niej nie ma. Dopiero wpływ imigrantów sprawił, że zaczęło się coś na tych wyspach dziać. Byłbym hipokrytą gdybym powiedział, że nic mi nie smakuje. Lubię typowe śniadanie angielskie, „fish and chips”, szkocką whisky, fasolkę w sosie pomidorowym czy angielskie muffinki. Właśnie ostatnią wymienioną pozycją przygotuję.
Muffiny Angielskie różnią się od dobrze znanych wszystkim mufinek. Ciasto nie ma rzadkiej konsystencji, i bardziej podchodzą pod bułki maślane niż „cupcake”. Pierwszy raz z „english muffins” spotkałem się w ofercie śniadaniowej mc donaldsa. Zaciekawił mnie nietypowy wygląd pieczywa i panierka z semoliny. Szukałem w różnych dyskontach gotowych maufinek, ale nigdzie nie było. Poszperałem w Googlach i znalazłem rozwiązanie mojego problemu.
Składniki na angielskie muffinki podobne są do maślanych bułek. Oprócz mąki pszennej są drożdże, mleko, masło, cukier i sól. Żadnych skomplikowanych czynności nie ma. Jedyne co trzeba mieć to ring do wycinania bułeczek, chociaż duża filiżanka też będzie dobra 🙂
Moje angielskie muffinki występują razem z wołowiną, jajkiem sadzonym, bekonem, sałatą lodową oraz piklami. Wszystko ze sobą łączy świetny majonez domowej produkcji.
Trzymajcie się!
Piona!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 250 ml letniego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 50 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru
- kaszka kukurydziana
Dodatki
- 200 g wołowiny
- 2 jajka sadzone
- majonez
- sałata lodowa
- pikle
Proces twórczy:
- Przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże. Wymieszać wszystko w dużej misce.
- Rozpuścić masło w rondelku. Podgrzać delikatnie mleko.
- Mleko połączyć z masłem i stopniowo wlewać do produktów suchych. Powoli wyrabiać ciasto. Na koniec dodać sól.
- Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Podsypywać mąką. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ani do stolnicy. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i rozwałkować placek o grubości 1-1,5 cm. Wykrawać bułeczki za pomocą ringu. Obtoczyć w kaszce kukurydzianej. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką na 20 minut,
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Podawać na słodko z dżemem albo na słono w postaci burgera.