KIMCHI

Uszanowanko Drogie Panie i Panowie. Tym razem będzie niestandardowo, nie będzie przepisu na obiad, kolację czy śniadanie. Deseru też nie będzie. Natomiast pokażę Wam jak przygotować koreańską kiszonkę o nazwie KIMCHI.

Kimchi to koreańska metoda kiszenia warzyw. Najbardziej rozpoznawalnym w świecie kimchi jest z kapustą pekińską i dodatkami. Wykorzystanie kimchi jest różnorodne. Może być używane do zup, jako dodatek do fast foodów czy jako sałatka do dania oraz jako przystawka. Tak naprawdę nada się do wszystkiego.

Moje kimchi składa się głównie z kapusty pekińskiej, marchewki, białej rzepy, cebuli, imbiru i ostrej papryki w płatkach o nazwie gochugaru. Dwa dni leżakuje w zamknięciu w temperaturze pokojowej, a następnie kilka dni w lodówce. Przygotowane kimchi może spokojnie leżeć w lodówce przez miesiąc czasu. Gwarantuję Wam, że zniknie szybciej niż myślicie.

Dobra nie zanudzam Was.

Trzymajcie się #sztywniutko.

Piona!

 

Składniki:

  • 1,5 – 2 kg kapusty pekińskiej
  • 2 białe cebule
  • 1 średnia rzodkiew biała
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 główka czosnku
  • 2 dymki
  • 3 cm imbiru
  • 2/3 szklanki soli
  • 1/2 szklanki papryki gochugaru
  • 1/2 szklanki sosu rybnego
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 3 szklanki wody

 

Proces twórczy:

  1. Usunąć zewnętrzne liście kapusty. Pokroić na 4 ćwiartki, odciąć biały głąb. Posiekać na mniejsze kawałki. Kapustę przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski i zasypać wszystko solą. Odstawić na dwie godziny, co 30 minut przemieszać.
  2. Przepłukać ponownie dwa razy pod bieżącą wodą. Odsączyć z wody i ponownie włożyć do miski.
  3. Przygotować kleik ryżowy. Zalać wodą mąkę ryżową w rondelku, dodać cukier. Gotować ciągle mieszając, aż zacznie wrzeć. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Pokroić w słupki marchewkę, por (tylko białą część) i białą rzodkiewkę.
  5. Zmiksować czosnek z cebulą. Zetrzeć na drobnych oczkach imbir.
  6. Wymieszać w dużej misce kleik ryżowy z warzywami, czosnkiem, imbirem, sosem rybnym i papryką guchagaru. Zostawić pastę na 30 minut.
  7. Natrzeć pastą kapustę. Kimchi przełożyć do słoika / pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na dwa dni w temperaturze pokojowej.
  8. Wstawić do lodówki. Kimchi gotowe.