ŻEBERKA W COLI I WHISKEY

Kłaniam się nisko. Choroba powoli odpuszcza, więc apetyt też proporcjonalnie wzrasta. Dawno w moim menu nie pojawiały się żeberka w marynacie kultowego napoju, o smaku coli. Jak dobrze sobie przypomnę, ostatni raz konsumowałem te pyszności przeszło trzy lata temu. Kawał czasu, ale pamiętam jakby to było wczoraj, żeberka rozpływały się w ustach. Wtedy żeberka wieprzowe wrzucałem na ruszt, tym razem postawiłem na piekarnik.

Najważniejszym etapem przygotowania żeberek jest marynata. Mieszanka odpowiednio dobranych przypraw, coli, i ketchupu robi dużo. Dla zdrowotności dolałem jeszcze 40 ml Jack’a Daniels’a. Wystarczy 12 godzin leżakowania w tejże „miksturze”, a żeberka osiągną niesamowity poziom smaku. Każdy kęs mięsa, będzie zabierał Was w podróż od słodyczy miodu i coli, poprzez kwasowość limonki, aż do pikanterii chili. Między każdymi etapami smaku będzie doświadczać kolejnych gastronomicznych olśnieni – „czyżbym czuł jeszcze nutę whiskey, albo nutę dobrego sosu worcestershire?”. Pytań będzie wiele, ale uśmiech nie zniknie z Waszej buzi.

Jestem prawie pewien, że przed świętami „czerwony Mikołaj”, szamie te żeberka bez opamiętania, dlatego ledwo mieści się w kominach, i musi jeździć tirami.

Trzymajcie się!

Piona!

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych żeberek

Marynata

  • 300 ml coli + 40 ml whiskey jack daniels
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 70 ml ketchupu
  • 1 papryczka chili (można pominąć)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • pieprz

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć żeberka. Pozbyć się przezroczystych błon, od wewnętrznej strony.
  2. Podzielić żeberka co 3-4 kostki.
  3. Przygotować marynatę. Przelać colę do dużej miski. Dodać ketchup, miód, musztardę i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą marynatę. Włożyć pokrojone mięso. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
  4. Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego. Lekko podlać marynatą. Przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 70 minut.
  6. Odlać 100 ml pozostałej marynaty do miseczki. Dodać 2-3 łyżki ketchupu i ½ łyżeczki musztardy. Dobrze wymieszać.
  7. Wyjąć żeberka. Posmarować je z wierzchu uzyskaną „polewką”, za pomocą pędzelka. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni, bez przykrycia.
  8. Podawać z ziemniakami / frytkami, i zestawem surówek.
  9. Smacznego.