Kłaniam się nisko. Choroba powoli odpuszcza, więc apetyt też proporcjonalnie wzrasta. Dawno w moim menu nie pojawiały się żeberka w marynacie kultowego napoju, o smaku coli. Jak dobrze sobie przypomnę, ostatni raz konsumowałem te pyszności przeszło trzy lata temu. Kawał czasu, ale pamiętam jakby to było wczoraj, żeberka rozpływały się w ustach. Wtedy żeberka wieprzowe wrzucałem na ruszt, tym razem postawiłem na piekarnik.
Najważniejszym etapem przygotowania żeberek jest marynata. Mieszanka odpowiednio dobranych przypraw, coli, i ketchupu robi dużo. Dla zdrowotności dolałem jeszcze 40 ml Jack’a Daniels’a. Wystarczy 12 godzin leżakowania w tejże „miksturze”, a żeberka osiągną niesamowity poziom smaku. Każdy kęs mięsa, będzie zabierał Was w podróż od słodyczy miodu i coli, poprzez kwasowość limonki, aż do pikanterii chili. Między każdymi etapami smaku będzie doświadczać kolejnych gastronomicznych olśnieni – „czyżbym czuł jeszcze nutę whiskey, albo nutę dobrego sosu worcestershire?”. Pytań będzie wiele, ale uśmiech nie zniknie z Waszej buzi.
Jestem prawie pewien, że przed świętami „czerwony Mikołaj”, szamie te żeberka bez opamiętania, dlatego ledwo mieści się w kominach, i musi jeździć tirami.
Trzymajcie się!
Piona!
Składniki:
- 1 kg wieprzowych żeberek
Marynata
- 300 ml coli + 40 ml whiskey jack daniels
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 70 ml ketchupu
- 1 papryczka chili (można pominąć)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć żeberka. Pozbyć się przezroczystych błon, od wewnętrznej strony.
- Podzielić żeberka co 3-4 kostki.
- Przygotować marynatę. Przelać colę do dużej miski. Dodać ketchup, miód, musztardę i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą marynatę. Włożyć pokrojone mięso. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
- Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego. Lekko podlać marynatą. Przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 70 minut.
- Odlać 100 ml pozostałej marynaty do miseczki. Dodać 2-3 łyżki ketchupu i ½ łyżeczki musztardy. Dobrze wymieszać.
- Wyjąć żeberka. Posmarować je z wierzchu uzyskaną „polewką”, za pomocą pędzelka. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni, bez przykrycia.
- Podawać z ziemniakami / frytkami, i zestawem surówek.
- Smacznego.



