Nadszedł upragniony weekend. Wszelakie sprawy dotyczące pracy rzucam w kąt i zabieram się za wszelako rozumianą regenerację. Plany na jutrzejszy dzień są zacne. Podobno pogoda ma sprzyjać grillowiczom, więc sobota nie może obyć się bez grilla. Z grupą koszykarskich zapaleńców będę smakował nowe pomysły, które od dawna pałętają się po mojej głowie.
Zanim kulinarne pomysły wcielę w życie, podzielę się przepisem na przepysznego burgera. Tym razem, sercem kanapki będzie soczysta wieprzowina. Łopatka wieprzowa została poddana kilkugodzinnej kąpieli w pomidorowym sosie. Dzięki takiemu rozwiązaniu mięso rozpływa się w ustach. Natomiast domowy majonez chrzanowy nadaję idealnej pikanterii wieprzowinie. Połączenie na piątkę z plusem.
Pulled pork świetnie smakuje również na zimno. Przełamcie monotonię drugiego śniadania w pracy czy szkole.
Składniki:
bułka maślana
pomidor malinowy
cebula czerwona
ser mimolette
majonez chrzanowy
pulled pork
1 kg łopatki wieprzowej
600 g pomidorów malinowych
50 ml wody
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
papryczka chili
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka majeranku
40 ml whiskey
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
sól
pieprz
olej rzepakowy
pieczone młode ziemniaki
1 kg młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
oliwa z oliwek
Proces twórczy:
- Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadmiar tłuszczu odciąć. Mięso przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Mięso obsmażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego.
- Cebulę poszatkować w pióra. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i chili pokroić w kosteczkę. Czosnek zgnieść i poszatkować.
- Na patelni usmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy przyprawy: papryka słodka, kumin, majeranek, cynamon oraz whiskey. Smażyć minutę ciągle mieszając.
- Dodać pomidory, paprykę czerwoną, chili oraz łyżkę miodu. Gotować 5-8 minut na małym ogniu.
- Sos przelać do mięsa.
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Piec przez 5-6 godzin.
- PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI: ziemniaki dokładnie umyć. Gotować 20 minut. Następnie przyprawić czosnkiem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Składamy burgerka: bułka -> sałata -> pulled pork -> pomidor -> cebula czerwona -> majonez chrzanowy -> ser mimolette -> bułka