Burgerek albo psikus !!!
Zaczynamy HALLOWEEN. W sumie przez 30 lat, ani razu nie obchodziłem amerykańskiego święta. Nie czułem klimatu przebierania się za wampiry czy inne straszydła i zbierania słodkości po sąsiadach. Muszę się przyznać, że dzisiaj kupiłem pierwszą dynię zamiarem stworzenia straszydła (chyba przekonała mnie promocja). Cała zabawa z drylowaniem trwała kilka minut. Efekt był mizerny. Poczułem niedosyt i postanowiłem stworzyć pod to całe „halołin” burgerka.
Halloween Black Burger to czarna bułka, 250 g soczystej wołowiny, ser mimolette, sałata lodowa, pomidor oraz cebula czerwona. HBB wzbogacony jest w domowy majonez oraz ajvar.
Pochwalcie się swoimi dyniami 🙂
Składniki:
250 g wołowiny (2*125)
czarna bułka
ser żółty
sałata lodowa
pomidor
cebula czerwona
majonez domowy
ajvar
Proces twórczy:
- Mięso przyprawić solą morską, pieprzem kolorowym, papryką słodką oraz kuminem. Uformować dwa kotlety.
- Mięso smażyć po 3 -4 minuty z każdej strony.
- Bułkę z serem podpiec w piekarniku.
- Złożyć kanapkę -> bułka -> ser -> pomidor -> cebula -> 2xburger -> sałata -> majonez -> ajvar -> bułka