DUSZONE ŻEBERKA WIEPRZOWE

Kłaniam się nisko. Zmęczony nocnym szaleństwem nie miałem wielkiej werwy do wymyślania pomysłu na obiad. Postawiłem na dobry polski klasyk, który idealnie siądzie na żołądku, i pozwoli powrócić do świata żywych. Mowa tu, o duszonych żeberkach wieżowych. Mięso idealnie odchodzi od kostki, a sos własny idealnie lepi się do kopytek. Domowe ogórki konserwowe idealnie uzupełniają ten zestaw.

Przygotowanie duszonych żeberek nie jest czasochłonne, ani skomplikowane. Wystarczy żeberka pokroić na kawałki, lekko podsmażyć, a następnie dusić do miękkości. Oto cała tajemnica rozpływającego się szczęścia w ustach. Oczywiście w międzyczasie należy dobrze je przyprawić, ale o tym dowiecie się za chwilę.

Nie przedłużam, zapoznajcie się z przepisem.

Miłego wieczoru mordeczki.

Piona !

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól czosnkowa
  • pieprz czarny
  • woda
  • mąka do zagęszczenia

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć żeberka. Pokroić na kawałki (ja kroję co dwie kostki). Przyprawić solą czosnkową, papryką słodką oraz pieprzem.
  2. Podsmażyć żeberka z każdej strony. Zdjąć z patelni.
  3. Pokroić cebulę w piórka, a następnie podsmażyć na tłuszczu z żeberek na złoty kolor. Włożyć z powrotem żeberka, wlać wodę tak aby zakrywała mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić przez 60 minut na małym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  4. Wyjąć mięso na talerz. Zagęścić sos. Przelać chochelkę sosu do szklanki, dodać płaską łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Z powrotem przelać przez sitko do reszty sosu. Chwilę podgotować, aż sos stanie się gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso.
  5. Podawać z kopytkami i ogórkiem konserwowym.