SAŁATKA Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH I TRUSKAWEK

Dzień dobry. Przy piąteczku nie będę zajmował dużo czasu. Przeczytanie postu pójdzie Wam tak szybko jak poszło mi z dzisiejszą sałatką, czyli w mgnieniu oka. Podróże kulinarne to ważny element w moim życiu. Ostatnio przy zwiedzaniu gastronomicznego Wrocławia, wraz z osobami towarzyszącymi tejże eskapadzie, odkryliśmy świetną sałatkę. Sałatka z polędwiczek wieprzowych.

Same polędwiczki wieprzowe w sałatce to żadne odkrycie. Jednak połączenie z świeżymi truskawkami i sosem pomarańczowym już tak. Kiedy kelnerka proponowała tę pozycję ze swojego menu, nie byłem przekonany, że będzie to dobre. Z pierwszym kęsem mile się zaskoczyłem. Cholera! To było pyszne. Ważne żeby na widelec nabić polędwiczkę z truskawką i pomaczać w tym sosiku.

Sałatka zrobiła na mnie takie wrażenie, że postanowiłem odzwierciedlić jej smak w domowych warunkach. Polędwiczki wieprzowe pokroiłem na kilku milimetrowe kawałki. Lekko rozbiłem pięścią. Doprawiłem solą morską i pieprzem. Wrzuciłem na patelnię grillową. Truskawki kupiłem w osiedlowym warzywniaku – udało mi się trafić za 7 zeta /kg. Do tego jeszcze mix sałat i czerwona cebulka. Ostatnim elementem tej układanki był sos. Sos zrobiłem na bazie soku z pomarańczy i octu balsamicznego, w proporcji 1:1. Dodałem jeszcze małą łyżeczkę miodu do podkręcenia smaku.

W piekarniku jeszcze wylądowała czosnkowa bagietka, żeby nie było za bardzo fit.

To na tyle. Szybko poszło.

Piona!

Składniki:

400 g polędwicy wieprzowej

300 g truskawek

mix sałat

cebula czerwona

sól morska

pieprz

sos pomarańczowy

100 ml soku pomarańczowego ze świeżych owoców

100 ml sosu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pokroić w kilku milimetrowe kotlety. Lekko rozbić ręką.

  2. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni grillowej. Z każdej strony po 1,5 – 2 minuty.

  4. Przygotować sos. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wymieszać sok z octem balsamicznym i miodem. Redukować w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając (4-5 minut wystarczy).

  5. Wysypać na talerz mix sałat. Pokroić truskawki. Poszatkować cebulę. Ułożyć polędwiczki i polać wszystko sosem pomarańczowym.

  6. Podawać z grzankami lub czosnkową bagietką.

 

 

1-IMG_1762 1-IMG_1767 1-IMG_1773 1-IMG_1789 1-IMG_1791

Dodaj komentarz