KIEŁBASKI PIWNE

Nadszedł wyczekiwany przez wszystkich kibiców piłkarskich mecz reprezentacji Polski, na MŚ w Rosji. Za dwie godziny, polskie orły zmierzą się z reprezentacją Senegalu. Stoczą zacięty bój o 3 punkty. O 17 wyludnią się ulice polskich miast, rodacy zasiądą przed ekranami telewizorów i będą zaciskać kciuki za drużynę Nawałki. Nieważne z jakiej partii politycznej, jakiego wyznania, czy jakiego klubu, kto pochodzi – dziś wszyscy RAZEM, wszyscy murem za POLSKĄ.

Mundial to druga największa impreza sportowa po Igrzyskach Olimpijskich. Miliardy kibiców ekscytują się zmaganiem najlepszych drużyn na świecie. Podczas 30 dni zostaną zjedzone miliony paczek chipsów, orzeszków i innych słonych przekąsek. Zostaną wypite oceany browarów i napoi wyskokowych. Dietetycy alarmują, iż rekordziści przytyją nawet 10 kilogramów. Chrzanić to! Będziemy mieli cztery lata, aby zgubić te kilogramy do następnych mistrzostw.

Mam dla Was mistrzowski przepis ! Samymi chipsami kibic nie przeżyje- szybciej dostanie zgagi. Dlatego podczas stresu wywołanego meczem polskiej reprezentacji, trzeba zjeść coś konkretnego. Białe kiełbaski duszone w bulionie piwnym, a następnie wrzucone na ruszt, sprawdzą się idealnie na każdą strefą kibica. W połączeniu z kapustą kiszoną, sosem serowym i chrupiącą bagietką, stworzą patriotycznego slow-food-a. Bagieta z kiełbaską najlepiej smakują z kuflem zimnego browara. Nie będę rozpisywał się jakie to dobre, bo nie ma takich słów, które oddadzą to w pełni.

W filmiku dowiecie się co trzeba zrobić, aby wszamać to kulinarne dzieło!

KTO DZIŚ WYGRA MECZ !!!!! ?

POLSKA !

KTO?

POLSKA, POLSKA,POLSKA !!!!!!!!

Składniki:

  • 500 g kiełbasek białych (wieprzowych)
  • 1 l piwa typu lager
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera cheddar
  • kapusta kiszona
  • pomidor malinowy
  • jalapeno
  • bagietka
  • musztarda
  • ketchup

Proces twórczy:

  1. Pokroić jabłka i gruszkę na kawałki. Cebulę poszatkować w piórka.
  2. Rozgrzać w kociołku 1 łyżkę oleju. Wrzucić pokrojone jabłka, gruszkę i cebulę. Smażyć 2-3 minuty.
  3. Wlać do kociołka piwo. Dusić owoce w piwie 10 minut.
  4. Wrzucić do wywaru kiełbaski białe. Gotować 10 minut.
  5. Wyjąć kiełbaski z kociołka. Odlać jedną chochelkę bulionu (ok. 100 ml).
  6. Przygotować sos serowy. W rondelku podgrzać bulion piwny. Wrzucić ser cheddar. Gotować na małym ogniu, aż cały ser się rozpuści. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodawać stopniowo bulion – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  7. Wrzucić na ruszt kiełbaski i bagietkę. Kiełbaski grillować 2-3 minuty z każdej strony, a bagietkę do momentu, aż będzie chrupiąca.
  8. Złożyć bagietkę. Spód smarujemy musztardą i ketchupem. Kładziemy dwie kiełbaski, kapustę kiszoną, pomidor oraz jalapeno. Polewamy sosem serowym.

Dodaj komentarz