Kłaniam się nisko. Rok temu pierwszy raz zrobiłem KAPSALONA. Po wrzuceniu postu ludzie podzielili się na dwa fronty, zwolenników i przeciwników tejże potrawy. Po której stronie stanąłem? Mnie było bliżej zwolenników. Mój kapsalon w smaku się obronił. Nie spodziewałem się uderzenia umami, ale wiedziałem też, że będzie to dobry fast-food. I tak było. Po roku wracam kolejny raz do tej pozycji. Tym razem dorzuciłem jeszcze szarpaną wieprzowinę. Dzięki pulled pork danie było bardziej soczyste.
Dla niewtajemniczonych pokrótce nakreślę co to jest kapsalon. Według wujka google kapsalon wywodzi się z kraju wiatraków i tulipanów, czyli Holandii. Kapsaolon to połączenie szoarmy (ew. kebab, gyros), frytek, sera żółtego, kapusty pekińskiej oraz świeżych warzyw i sosu czosnkowego. Nijaki Nathaniel Gomes (holenderski fryzjer) połączył swoje ulubione składniki w jedno danie. Zapiekł szoarmę z frytkami i serem, a na wierzch dorzucił warzywa. Holenderska zapiekanka najpierw podbiła krainy Beneluksu, a teraz wkrada się do kultury kulinarnej polaków.
Przygotowania rozpocząłem od zamarynowania piersi kurczaka w przyprawie „Kebab” (znajdziecie w każdym spożywczaku albo możecie przygotować swoją mieszankę). Kurczaka pokroiłem w większą kostkę. Ziemniaki obrałem i pokroiłem w większe i grubsze słupki. Zanim ziemniaczki wylądowały w gorącym tłuszczu, zblanszowałem je we wrzącej wodzie i osuszyłem papierowym ręcznikiem. Jak już były suche to poleciały do kąpieli w tłuszczu. Po usmażeniu odsączyłem z nadmiaru oleju. Przyprawiłem solą morską, szczyptą papryki słodkiej, czosnku, a na koniec lekko skropiłem octem winnym.
Frytki wrzuciłem na dno foremki, następnie położyłem usmażonego kurczaka i posypałem obwicie wszystko serem, Foremka wylądowała w piekarniku, wszystko zapiekało się kilka minut, aż ser dobrze się rozpuścił. Po wyjęciu z pieca dodałem kapustę pekińską, ogórek zielony, pomidor, kukurydzę i cebulę czerwoną. Całość polałem sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Oto cała tajemnica kapsalona.
Reasumując. Jak dla mnie jest to zwykła szoarma podana z frytkami i sałatką „ala” grecką. Z tym wyjątkiem, że wszystko zostało wymieszane w jednym naczyniu. Żadne odkrycie, tylko „klasyka” podana w innej formie.
Jednak nie ma co bawić się w krytyka kulinarnego. Summa summarum, było to bardzo smaczne ?
A jakie jest Wasze zdanie, KAPSALON TO HIT CZY KIT ?
Tymczasem!
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g szarpanej wieprzowiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy typu kebab
- 500 g większych ziemniaków
- 1 cebula czerwona
- kukurydza konserwowa
- pomidor malinowy
- ogórek zielony
- kapusta pekińska
- szczypta papryki czerwonej
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka octu winnego
- sos czosnkowy
- olej do smażenia
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Pokroić w większą kostkę. Zamarynować w oliwie i przyprawie „kebab”. Odstawić na 30 minut.
- Przygotować frytki. Obrać ziemniaki i pokroić w paski. Zagotować wodę. Wrzucić ziemniaki na 3 minuty, zblanszować. Odlać wodę i wysuszyć frytki papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wrzucić frytki i smażyć, aż wypłyną na powierzchnię i nabiorą złotego koloru.
- Usmażyć mięso.
- Przełożyć frytki do foremki. Posypać solą morską, papryką czerwoną, granulowanym czosnkiem, i skropić lekko octem winnym. Następnie położyć kurczaka oraz szarpaną wieprzowinę i posypać obwicie serem cheddar. Włożyć foremkę do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza. Piec do momentu kiedy roztopi się ser.
- Poszatkować kapustę pekińską. Pokroić pomidora, cebulę oraz ogórek zielony.
- Zrobić sos czosnkowy (200 ml jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku + łyżeczka ziół prowansalskich + sól i cukier).
- Wyjąć foremkę. Położyć na mięso kapustę i resztę warzyw. Wszystko polać sosem czosnkowym.
- Smacznego.








