KOTLETY JAGNIĘCE I PUREE Z BATATÓW

Kłaniam się nisko. Ostatnio miałem mało czasu na gotowanie i szukanie nowych smaków, dlatego na blogu był mały przestój. W weekend wszystko wróciło do normy i powróciłem z zapałem do pichcenia. Parę godzin przy kuchence przyniosło kilka nowych pozycji w chilloutowym menu. Dzisiaj podzielę się przepisem na jagnięcinę i puree z batatów. Połączenie rodem z kuchni Master Chef-a.

Jagnięciną zawsze zajadam się w Zakopanem, tam mają przepyszne wyroby z baraniny, jagnięciny czy dziczyzny. Od steków po wyroby własnej wędliny smakuje wyśmienicie. W domowych warunkach, za wymienione mięsa zabieram się bardzo rzadko. Spowodowane to jest słabą dostępnością produktu oraz wysoką ceną. Jakiś czas temu zostałem szczęśliwym posiadaczem jagnięcych kotlecików z kostką, nie mogłem przejść obok tego obojętnie. 

Jagnięcina jest delikatnym mięsem, które rozpływa się momentalnie w ustach. Mięso marynowałem w mieszance przypraw przez 4 godziny. Głównym elementem, który przenikał przez mięso był rozmaryn, idealnie pasuję do jagnięciny. Kotleciki wyjąłem 30 minut przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Smażyłem na patelni grillowej po 2.5 minuty z każdej strony. Dodatkiem do obiadu było puree ze słodkich ziemniaków. Bataty ugotowałem w osolonej wodzie, a następnie wymieszałem z masłem i szczyptą gałki muszkatowej. Danie pięknie się skomponowało. Palce lizać. Oczywiście kostki w mgnieniu oka pochłonął mój przyjaciel Jack.

Co tam u Was ekipo ?

Piona !

 

Składniki:

  • 15 kotlecików jagnięcych z kostką
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól morska

 

puree z batatów

  • 700 g batatów
  • 40 g masła
  • sól
  • szczypta gałki muszkatowej

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso.
  2. Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z posiekanym rozmarynem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem kolorowym, solą i musztardą.
  3. Natrzeć kotleciki marynatą i odstawić do lodówki na 4 godziny.
  4. Przygotować puree. Obrać i pokroić w kostkę bataty. Ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć bataty i dodać masło.
  5. Ugnieść bataty i masło tłuczkiem, albo zmiksować za pomocą blendera. Doprawić solą i gałką muszkatową.
  6. Wyciągnąć mięso 30 minut przed smażeniem.
  7. Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Smażyć kotleciki po 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości). Przełożyć jagnięcinę na talerz i zostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło.
  8. Kotleciki podawać z puree z batatów.