Kłaniam się nisko. Śmiało sezon na słoiki mogę uznać za otwarty. W miniony weekend rozpocząłem przygotowania na sezon jesienno – zimowy. Przez kilka następnych tygodni, sezonowe warzywa będę przemieniać w smaczne przetwory. Tym razem na targu kupiłem ogórki gruntowe, paprykę czerwoną, cebulę i młodą marchew. Pomysł na wykorzystanie tych dobroci chodził mi po głowie od dawna, mianowicie chodzi o pikle. Pikle w zalewie curry będą niszczyć system w różnorodnych kompozycjach burgerowych, jako dodatek do kanapek czy zwyczajna sałatka do niedzielnego schaboszczaka.
Większej filozofii w produkcji pikli nie ma. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczami robota kuchennego z funkcją tarki, to złapaliście Pana Boga za nogi. Wtedy wystarczy zrobić zalewę, wszystko zamknąć w słoiku i poddać pasteryzacji. Bułka z masłem i piklami. Szczegóły dotyczące procesu twórczego jak zwykle znajdziecie w podanym linku.
Piona
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 średnie czerwone papryki
- 1 duża biała cebula
- 1 duża marchewka
- 5 – 8 ząbków czosnku
- sól
- woda
zalewa
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 szklanki przegotowanej wody
- 2 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka białej gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki curry
Proces twórczy:
- Umyć warzywa. Ogórki zetrzeć na tarce w cienkie talarki. Paprykę pokroić w drobne paseczki, cebulę w pióra, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w talarki.
- Przełożyć warzywa do dużej miski. Wyspać dwie duże łyżki soli i zalać wszystko zimną wodą. Odstawić na 2 godziny.
- Odcedzić warzywa. Przepłukać z nadmiaru soli pod bieżącą wodą. Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć po jednym ząbku czosnku.
- Przygotować zalewę. Do garnka wrzucić wszystkie składniki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować aż cukier i sól się rozpuści. Odstawić na 30 minut do wystygnięcia.
- Zalać pikle zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut. Słoiki odłożyć w chłodne miejsce dnem do góry na minimum 3 tygodnie.
PASTERYZACJA
Do dużego garnka kładziemy kuchenną ściereczkę lub inną szmatkę. Wkładamy słoiki tak aby się nie dotykały. Zalewamy wodą, praktycznie do zakrętki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy słoiki. Dokręcamy zakrętki. Sprawdzamy czy się nie leje zalewa. Kładziemy zakrętką do dołu na 24 godziny. Po dobie przekładamy słoiki do spiżarki na minimum 3 tygodnie.