BURGER Z SOSEM CHIMICHURRI

Kłaniam się nisko. Dzisiaj chciałbym Was zabrać w kulinarną podróż do Ameryki Południowej. Mieszkańcy tego pięknego kontynentu są znani z zamiłowania do piłki nożnej, do tango czy salsy oraz wielkiej miłości do czerwonego mięsa. Niedawno dowiedziałem się, że każdą wolną chwilę spędzają na grillowaniu, tak mnie to urzekło, iż zrobiłem argentyńskiego burgera.

Czemu akurat, argentyńskiego? Już śpieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście mięso wołowiny nie pasło się na słonecznych pastwiskach Argentyny, bo takie jest dwa razy droższe, ale dodatek do mięs – chimichurri, to wynalazek rodaków Maradony i Messiego. Chimichurri to zielony sos do mięs, którego bazą jest świeża pietruszka i oliwa z oliwek. Zagłębiając się w temat, znalazłem wiele przepisów. Każdy przepis argentyńskiej gospodyni domowej był inny. Jednak baza sosu była taka sama, ale dodatki były już zgoła odmienne. Ja skupiłem się na klasyce. Dobrze, że wujek google ma dobry translator, bo nie podołałbym tłumaczeniu przepisów.

Moja wersja tego pysznego sosu składa się z natki pietruszki, oliwy z oliwek, papryczki chili, kilku listków bazylii, czosnku, czerwonej cebuli, soku z cytryny i octu. Wszystko utarłem w moździerzu i odstawiłem na kilka godzin do lodówki.

Sos chimichurri nadał nowej odsłony zmielonemu antrykotowi. Oprócz wspomnianego „zielonego sosu” w burgerze znalazł się ser mimolette, żółty pomidor oraz bawole serce, papryka czerwona i sałata. Jak zawsze szatą buksa była domowa buła. Mięso przyprawiłem mieszanką papryk, solą i kuminem. Wszystko wrzuciłem na ruszt i już.

Kto chętny na takie połączenie ?

Piona!

 

Składniki:

burger

  • 200 g antrykotu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz

 

chimichurri

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu winnego (ja dałem 1 łyżkę)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 listków bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz

 

dodatki

  • ser mimolette
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • majonez

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować sos chimichurri. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Ewentualnie wszystko zmiażdżyć w moździerzu. Przygotowany sos włożyć na kilka godzin do lodówki.
  2. Zmielić mięso na grubych oczkach. Przyprawić papryką słodką, wędzoną, chili, kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować w burgera.
  3. Grillować kotlet z każdej strony po 5-6 minut w zależności od temperatury paleniska. Podczas 3 ostatnich minut grillowania położyć na kotlet ser, a na ruszt przepołowioną bułkę.
  4. Złożyć burgera. Połówka bułki → majonez → pomidor żółty → pomidor bawole serce → sałata → papryka → czerwona cebula → burger → ser → sos chimichurri → bułka.
  5. Smacznego!

1-IMG_2529 1-IMG_25301-IMG_2522 1-IMG_25231-IMG_2516 1-IMG_2511

Dodaj komentarz