SAŁATKA BURGER SZEFA (BIG MAC)

Kłaniam się nisko. Jako, że dzisiaj wypada nam ostatnia niedziela w roku, to nie może zabraknąć #niedzieldzieńburgera. Nie zobaczycie klasycznego przepisu na pyszną kanapkę, ale wariacje sałatkową dotyczącą wołowiny w bułce. Od jakiegoś czasu koledzy i koleżanki dzielą się przepisami na sałatkę „BigMac”. Przeanalizowałem przepisy, i zabrałem się do gotowania.

Mój pomysł na sylwestrową sałatkę jest połączeniem gyrosa z burgerem. Sercem sałatki jest wołowina. Branża blogerska normalnie smaży mięso mielone jak do chili con carne, ja zostaje przy uklepaniu burgerów i grillowaniu. Odpowiednio je doprawiam, smażę dość mocno. Zbyt duża ilość soków sprawi, iż sałatka będzie mokra. Na koniec, kotlety drobno siekam. Dzięki temu mięso ma lepszą teksturę i nie wygląda to jak spaghetti.

Sałatka jest warstwowa. Na samym dole znajdują się podpieczone i pokrojone w większą kostkę bułki do burgerów. Następnie leci posiekane mięso z burgerów, smażony bekon pokrojony też w kostkę. Warstwa autorskiego sosu na bazie majonezu, ketchupu, curry i kilku innych przypraw. Kolejno  ląduje cebula, papryka, ogórek kiszony, sos, pomidorki koktajlowe, ser żółty, prażona cebulka, sałata lodowa, i na koniec – górne części bułek do burgerów. I to na tyle. Sałatka powinna odpocząć jakąś godzinkę. Najlepiej wszamać ją podczas imprezy, im świeższa tym lepsza.

Czy będzie to hit nadchodzącego sylwestra? Sami mi to powiedzcie 🙂

Piona!

 

Składniki:

Burgery

  • 500 g mielonego karku wołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Dodatki

  • 5 bułek pszennych do burgerów
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka
  • 4 ogórki kiszone lub pikle
  • 130 g pomidorków daktylowych lub cherry
  • 60 g prażonej cebulki
  • 100 g sera gouda
  • sałata lodowa

 

Sos autorski

  • 150 ml majonezu
  • 100 ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 posiekany korniszon
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

 

Proces twórczy:

  1. Przyprawić zmielone mięso wołowe (kark lub antrykot) solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Dodać czosnek. Dobrze wymieszać i uformować 4 burgery po 125 g.ram.
  2. Smażyć na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Odłożyć do wystygnięcia na ręcznik papierowy. Drobno poszatkować burgery.
  3. Podsmażyć plastry bekonu na patelni grillowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pokroić w kostkę cebule czerwoną, paprykę oraz ogórki kiszone (lub pikle). Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
  5. Przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać w misce: majonez, ketchup. musztarda, pokrojony w kostkę korniszon, curry i suszona cebula.
  6. Przekroić na pół bułki do burgerów i podpiec w piekarniku. Dolne połówki bułek pokroić w kostkę, Góry pozostawić w całości.
  7. Zetrzeć ser na grubych oczkach.
  8. Złożyć sałatkę. Do dużej salaterki kładziemy najpierw pokrojone bułki w kostkę. Następnie kładziemy drobno pokrojone burgery. Następnie boczek. Na mięso kładziemy pierwszą warstwę sosu.
  9. Na sos kładziemy paprykę, cebulę i ogórki kiszone. Kolejna warstwa sosu. Pomidorki pokrojone na ćwiartki, tarty ser żółty. Całość posypujemy prażoną cebulką. Na koniec wrzucamy porwaną sałatę lodową. Całość dekorujemy pozostałymi bułkami.
  10. Smacznego.