SAŁATKA BURGER SZEFA (BIG MAC)

Kłaniam się nisko. Jako, że dzisiaj wypada nam ostatnia niedziela w roku, to nie może zabraknąć #niedzieldzieńburgera. Nie zobaczycie klasycznego przepisu na pyszną kanapkę, ale wariacje sałatkową dotyczącą wołowiny w bułce. Od jakiegoś czasu koledzy i koleżanki dzielą się przepisami na sałatkę „BigMac”. Przeanalizowałem przepisy, i zabrałem się do gotowania.

Mój pomysł na sylwestrową sałatkę jest połączeniem gyrosa z burgerem. Sercem sałatki jest wołowina. Branża blogerska normalnie smaży mięso mielone jak do chili con carne, ja zostaje przy uklepaniu burgerów i grillowaniu. Odpowiednio je doprawiam, smażę dość mocno. Zbyt duża ilość soków sprawi, iż sałatka będzie mokra. Na koniec, kotlety drobno siekam. Dzięki temu mięso ma lepszą teksturę i nie wygląda to jak spaghetti.

Sałatka jest warstwowa. Na samym dole znajdują się podpieczone i pokrojone w większą kostkę bułki do burgerów. Następnie leci posiekane mięso z burgerów, smażony bekon pokrojony też w kostkę. Warstwa autorskiego sosu na bazie majonezu, ketchupu, curry i kilku innych przypraw. Kolejno  ląduje cebula, papryka, ogórek kiszony, sos, pomidorki koktajlowe, ser żółty, prażona cebulka, sałata lodowa, i na koniec – górne części bułek do burgerów. I to na tyle. Sałatka powinna odpocząć jakąś godzinkę. Najlepiej wszamać ją podczas imprezy, im świeższa tym lepsza.

Czy będzie to hit nadchodzącego sylwestra? Sami mi to powiedzcie 🙂

Piona!

 

Składniki:

Burgery

  • 500 g mielonego karku wołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Dodatki

  • 5 bułek pszennych do burgerów
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka
  • 4 ogórki kiszone lub pikle
  • 130 g pomidorków daktylowych lub cherry
  • 60 g prażonej cebulki
  • 100 g sera gouda
  • sałata lodowa

 

Sos autorski

  • 150 ml majonezu
  • 100 ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 posiekany korniszon
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

 

Proces twórczy:

  1. Przyprawić zmielone mięso wołowe (kark lub antrykot) solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Dodać czosnek. Dobrze wymieszać i uformować 4 burgery po 125 g.ram.
  2. Smażyć na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Odłożyć do wystygnięcia na ręcznik papierowy. Drobno poszatkować burgery.
  3. Podsmażyć plastry bekonu na patelni grillowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pokroić w kostkę cebule czerwoną, paprykę oraz ogórki kiszone (lub pikle). Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
  5. Przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać w misce: majonez, ketchup. musztarda, pokrojony w kostkę korniszon, curry i suszona cebula.
  6. Przekroić na pół bułki do burgerów i podpiec w piekarniku. Dolne połówki bułek pokroić w kostkę, Góry pozostawić w całości.
  7. Zetrzeć ser na grubych oczkach.
  8. Złożyć sałatkę. Do dużej salaterki kładziemy najpierw pokrojone bułki w kostkę. Następnie kładziemy drobno pokrojone burgery. Następnie boczek. Na mięso kładziemy pierwszą warstwę sosu.
  9. Na sos kładziemy paprykę, cebulę i ogórki kiszone. Kolejna warstwa sosu. Pomidorki pokrojone na ćwiartki, tarty ser żółty. Całość posypujemy prażoną cebulką. Na koniec wrzucamy porwaną sałatę lodową. Całość dekorujemy pozostałymi bułkami.
  10. Smacznego.

Tagi

sos currysylwester