PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA

Kłaniam się nisko. Wczoraj z nudów przejrzałem pół internetu, dotarłem do największych odmętów youtube, których nie chciałem zobaczyć, niestety nie da się już tego „od-zobaczyć”, i na zawsze to zostanie już w mojej psychice. Nie o tym chciałem Wam napisać. Natrafiłem wczoraj na profil jednego z telewizyjnych kucharzy, David Gaboriaud. Razem z firmą Winiary, organizują konkurs w którym można wygrać między innymi warsztaty ze wspomnianym dżentelmenem. Nie zastanawiałem się zbyt długo i wysłałem swój przepis z wykorzystaniem nowego produktu polskiej firmy.

Nie jestem zwolennikiem gotowych produktów, i zawsze wolę poświęcić więcej czasu aby wszystko samemu zrobić od podstaw. Niestety w tygodniu czas nie pozwala mi praktykować swoich kulinarnych zasad, i muszę iść na kompromisy. Gotowy bulion wołowy to dobry pomysł. W moim przepisie znalazł zastosowanie jako marynata oraz wywar w którym ponad 6 godzin siedziała wieprzowina w niskiej temperaturze. Bulion zastąpił sól.

Burger Pulled Pork to klasyka światowych burgerowni i food tracków. Najważniejszym elementem dobrego pulled porka jest oczywiście mięso. Ja marynuję mięso przez noc. Następnie obsmażam je na patelni z każdej strony i wsadzam do naczynia żaroodpornego. Zalewam bulionem z dużą ilością warzy oraz pomidorów. Wsadzam do piekarnika na 6 godzin. Piecze się w niskiej temperaturze nie przekraczającej 140 stopni Celsjusza. Zawsze wychodzi bomba.

Duszoną wieprzowinę możecie podać zarówno w bułce, z ryżem czy kaszą. Sztos!

Korzystacie w swojej kuchni z gotowych produktów?

Lecę wznieść szklankę „Jacka” za zwycięstwo w konkursie. Trzymajcie kciuki.

Piona!

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki / łopatki wieprzowej
  • 1 słoiczek bulionu warzywnego / wołowego WINIARY
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 ml wody
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryka czerwona

 

Marynata sucha

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka chili

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso.
  2. Przygotować suchą marynatę. W moździerzu rozgnieść ze sobą wszystkie składniki marynaty.
  3. Natrzeć mięso suchą marynatą.
  4. Natrzeć mięso 1 dużą łyżką bulionem warzywnym / wołowym. Przełożyć do pojemnika i zostawić na noc w lodówce.
  5. Obsmażyć z każdej strony mięso na smalcu – na złoty kolor.
  6. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
  7. Przygotować zalewę. Wlać do garnka wodę. Dodać łyżkę bulionu WINIARY. Obrać resztę warzyw i wrzucić do wywaru. Zagotować i gotować 5 minut. Dodać krojone pomidory i dobrze wszystko wymieszać.
  8. Zalać mięso zalewą. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza. Piec 6 godzin.
  9. Na ostatnie 30 minut pieczenia ściągnąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
  10. Gotowe.