Kłaniam się nisko. Dzisiaj szybko i na temat, bez zbędnego rozpisywania się o całym świecie. Podzielę się przepisem na błyskawiczny posiłek, bogaty w białko – idealny dla sportowców i osób aktywnych.
Przed Państwem stek z antrykotu w towarzystwie „niedoszłej” kury i szparagów. Antrykot idealnie sprawdza się do grillowania. Jest bardzo prosty w obróbce i przygotowaniu. Jedynie należy pamiętać, aby mięso wyjąć z lodówki jakieś 30 minut przed smażeniem/grilowaniem, powinien mieć temperaturę pokojową. Co do przyprawiania – ja skrapiam lekko aromatyzowaną oliwą, przyprawiam solą morską i grubo mielonym pieprzem kolorowym. Teoretycznie nie powinno solić się wołowiny przed smażeniem bo wyciąga wodę, ale w moim przypadku, sól nie zdąży wyciągnąć wody a przyczyn się do powstania chrupiącej „skorupki”.
Stek wrzucam na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smażę po ok. 2 minuty z każdej strony. Przy takim czasie grillowania uzyskuję krwisty stek. Taki lubię najbardziej. Obok mięsa na talerzu znalazły się jeszcze szparagi i jajko sadzone. Godny zestaw każdego koksa i nie tylko.
Moc i siła niechaj będą z Wami.
Piona !
Składniki:
- 200 g antrykotu
- szparagi zielone
- jajko kurze
- sól morska
- pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek o aromacie chili i czosnku
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zostawić na 30-40 minut, aby uzyskało temperaturę pokojową.
- Skropić lekko stek oliwą. Przyprawić solą morską i grubo mielonym pieprzem kolorowym (ja rozgniatam w moździerzu).
- Rozgrzać patelnię do czerwoności. Przysmażyć najpierw boki steku. Następnie grillować z każdej strony po 2 minuty- uzyskamy krwisty stek (jeżeli dodamy kolejną minutę na stronę będzie średnio-krwisty).
- Zdjąć stek na kratkę i zostawić na 5 minut, aby odpoczął.
- Ułamać twarde części szparagów i wyrzucić. Resztę skropić oliwą i posolić. Grillować na patelni ok. 5 minut.
- Usmażyć jajko sadzone.
- Przełożyć stek na talerz. Położyć obok szparagi i jajko.
- Smacznego.