PALUSZKI RYBNE

Kłaniam się nisko. Ostatnio rozkminiałem reklamy z mojego dzieciństwa jakie leciały w TV, i natrafiłem na siwo brodatego kapitana. Kto z Was pamięta „Kapitana Iglo” i jego złociste paluszki rybne? Od razu wróciły wspomnienia kiedy to pierwszy raz „paluszki” wylądowały na moim stole. Smaku nie potrafiłem sobie przypomnieć, ale w sposób jaki to konsumowałem już tak. Od najmłodszych lat miałem zapędy na kuchmistrza. Na talerzu robiłem niebywałe kompozycje. Co do paluszków to serwowałem je pod przykryciem ziemniaków, a na to kładłem surówkę z kiszonej kapusty. Po prezentacji niczym z Master Chef-a zabierałem się za szamę. Takie dziecinne zabawy przy jedzeniu. Boję się co to będzie w przyszłości kiedy moje dzieci odziedziczą fantazję po tacie 😀

Odłóżmy wspomnienia na bok, i przejdźmy do przepisu bo to w końcu Was tutaj przyciągnęło. Wielkiej filozofii w przygotowaniu paluszków rybnych nie ma. Wystarczy nabyć filet dorsza bądź innej białej ryby, mąkę kukurydzianą, pęczek koperku, jajko i kilka przypraw. Paluszki rybne można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób to upieczenie w piekarniku, a drugi sposób to usmażenie na głębokim tłuszczu. Drugi sposób niesie za sobą dłuższy czas przygotowania, gdyż trzeba paluszki rybne dobrze zamrozić.

Nie miałem czasu na mrożenie, więc wybrałem pierwszą opcję. Po uformowaniu kształtnych paluszków należy je odpowiednio obtoczyć w panierce i wrzucić do piekarnika n 20 minut. Paluszki rybne podałem oczywiście z puree ziemniaczanym, sosem tatarskim oraz surówką z kiszonej kapusty.

Pamiętacie jakieś retro reklamy z lat dziewięćdziesiątych? Dla mnie sztosem był jeszcze „Pan Yapa” reklamujący czekoladę.

Tymczasem.

Piona.

 

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • koperek
  • sól
  • pieprz biały

 

Panierka

  • jajko
  • mąką kukurydziana
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Za pomocą blendera zmielić dorsza. Dodać 4 łyżki mąki kukurydzianej, przyprawić solą i pieprzem. Posiekać drobno koperek i dodać do masy rybnej.
  2. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać łyżkę mąki kukurydzianej.
  3. Uformować prostokątne paluszki.
  4. Przygotować panierkę. Na jednym talerzyku rozbełtać widelcem jajko. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Na drugim talerzu wysypać mąkę kukurydzianą, na trzecim rozsypać bułkę tartą.
  5. Obtoczyć paluszki rybne najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku z każdej strony, a na sam koniec dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  6. Przełożyć paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut, po 10 minutach przewrócić paluszki na drugą stronę.
  8. Podawać z purre ziemniaczanym, sosem tatarskim oraz surówką z kapusty kiszonej.
  9. Smacznego.