BURGER Z SEREM HALLOUMI

Kłaniam się nisko. Tym razem lecimy z tematem #niedzieladzieńburgera. W tygodniu staram się zdrowo odżywiać, i wybierać produkty spożywcze, które pomogą mi zbudować odpowiednią formę sportową. Jednak kiedy przychodzi niedziela nie patrzę już na 2200 kalorii tylko zajadam się domowej roboty burgerem, który pewnie ma grubo ponad 1000 kcla.

Dzisiaj postawiłem na kombinację kuchni cypryjskiej i indyjskiej. Standardowo sercem burgera jest 250 g wołowiny (antrykot), ponadto cypryjski ser z mleka owczego – halloumi, grillowane pomidory, sałata, autorski sos burgerowy, oraz chutnej z mango od PATAKS.

Do tej pory jeszcze takiego połączenia burgerka nie jadłem. Będę nieskromny to pisząc, ale chrzanić to! Tym burgerem nie jedno podniebienie na festiwalu kulinarnym bym rozkochał. Naprawdę polecam każdemu to kombo. Jeśli tylko pogoda dopisze zrobię to na grillu dla swoich przyjaciół.

 

Dzięki za uwagę !

 

Piona!

 

Składniki:

  • 200-250 g wołowiny
  • 100 g sera halloumi
  • bułka maślana
  • pomidor malinowy
  • cebula czerwona
  • chutney mango
  • sałata

 

sos burgerowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanych pikli

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgera.
  2. Przygotować sos burgerowy. Drobno posiekać pikle, wrzucić do miseczki. Dodać majonez, ketchup, musztardę, suszoną cebulę. Wymieszać.
  3. Rozgrzać patelnię grillową lub rozpalić grilla. Wrzucić na jedną stronę burgera, a na drugą halloumi i pomidory. Burgera grillować 4-5 minut na stronę, a ser i warzywa po 3 minuty.
  4. Bułkę podpiec w piekarniku lub na ruszcie.
  5. Złożyć burgera. Bułka -> sos burgerowy -> sałata -> burger -> ser halloumi -> pomidory -> cebula -> chutne mango -> bułka.