PIECZONE ZIEMNIAKI Z GZIKIEM LUB MIĘSNYM FARSZEM

1-IMG_0851

Witajcie. Wracam po tygodniowej przerwie spowodowanej walką z przebiegłą i podłą grypą. W końcowym rozrachunku, jestem zwycięzcą. Przez ostatnich siedem dni moje menu było strasznie ubogie. Jeżeli już miałem na coś ochotę, to była to jakaś kromka bądź rosół. Więc nie było się czym chwalić. Zresztą więcej czasu przeleżałem w łóżku, wracając do zdrowia. Sytuacja już opanowana, więc wracamy do pichcenia w kuchni.

Pierwszym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy były pyry z gzikiem. Danie proste, szybkie i niewymagające większego nakładu sił. Jednak po pewnym czasie podniosłem poprzeczkę i zrobiłem też drugą opcję z mięsnym farszem. Farsz przygotowałem na bazie mielonego mięsa wołowego,pomidorów i papryki. Farsz wyszedł pyszny. Ziemniaki upiekłem w piekarniku. Jedyne co mnie przerosło to porcja. Zjadłem jedynie połowę.

Składniki:

4 duże ziemniaki

50 g masła

sól morska

tymianek

gzik

250 g chudego sera

50 ml jogurtu lub śmietany 18%

2-3 ząbki czosnku

szczypiorek

sól

pieprz

farsz z mięsny

500 g mięsa mielonego z wołowiny

papryka czerwona

cebula czerwona

puszka pomidorów

100 ml wody

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

1 łyżka papryki słodkiej

1/2 łyżki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka suszonej cebuli

1/2 łyżeczki cukru

sól

pieprz

Proces twórczy:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć szczotką. Wrzucić do wrzącej wody i podgotować 10 minut.

  2. Przekroić na pół. Nałożyć masło, przyprawić solą i tymiankiem. Złączyć połówki i zawinąć w folię spożywczą.

  3. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 40 minut.

  4. Przygotować farsz mięsny. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni przez 2-3 minuty. Dorzucić mięso. Smażyć kolejne 5-8 minut. Wlać puszkę pomidorów, 100 ml wody oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Przyprawić czosnkiem, papryką słodką, kuminem, cebulą suszoną, cukrem i papryką wędzoną. Gotować 15 minut na małym ogniu.

  5. Pokroić paprykę w kostkę. Dodać do farszu. Gotować kolejne 10 minut.

  6. Przygotować gzik. Pokruszyć twaróg. Dodać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę. Ugnieść widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Posypać wszystko szczypiorkiem.

  7. Na połówki ziemniaków nałożyć wybrany przez siebie farsz. Gotowe.

1-IMG_0849 1-IMG_08381-IMG_0852 1-IMG_0851 1-IMG_0841 1-IMG_0843

Dodaj komentarz