KLUSKI LENIWE

1-IMG_0347

Dzisiaj w pracy wziąłem sobie wolne więc weekend rozpoczynam wcześniej. Dzień rozpocząłem intensywnie, ale zamierzam zredukować tempo i spędzić resztę dnia na lenistwie. Dlatego też w leniwy piątek, na stole zostaną podane kluski leniwe w odsłonie słodkiej. Kluski leniwe to smak dzieciństwa. Dobrze pamiętam czasy kiedy to mama podawała nam pełen talerz serowo – ziemniaczanych klusek, polanych roztopionym masłem i posypanych cukrem. Pycha. Wspominając te chwile momentalnie pojawia się uśmiech na twarzy.

Kluski leniwe robi się szybko. Wystarczy ugotować ziemniaki, a następnie przepuścić je wraz z serem przez praskę. Dodać mąkę, jajko i dobrze ugnieść. Ugotować i podać z ulubionym dodatkiem. Tak jak wspominałem u mnie dzisiaj kluski w odsłonie na słodko. Można też podać z bułką tartą czy z okrasą.

Najlepiej smakują na drugi dzień po podgrzaniu na masełku. Powstaje fajna, chrupiąca skórka.

Lubicie leniwe? Wolicie na słodko czy słono ?

Składniki:

400 g twarogu półtłustego

2 średnie ziemniaki

szklanka mąki

jajko

masło

cukier

Proces twórczy:

  1. Obrać i ugotować ziemniaki.
  2. Przepuścić przez praskę ziemniaki i ser biały. Wsypać szklankę mąki. Dodać jajko.
  3. Wymieszać i ugnieść na jednolitą masę wszystkie składniki.
  4. Podzielić ciasto na trzy części. Z każdej części uformować wałek. Kroić na ukos.
  5. Wrzucić kluski do gotującej i osolonej wody. Gotować 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnię.
  6. Posypać cukrem, cynamonem i polać roztopionym masłem.

1-IMG_0347 1-IMG_0352 1-IMG_0355 1-IMG_0358

Dodaj komentarz