W niedzielne popołudnie mam zaszczyt przedstawić greckiego herosa, GRECKI BURGER W PICIE. Serce stanowi jak zawsze soczysta wołowina, przyprawiona aromatycznym kuminem, solą oraz pieprzem. Pancerz burgera stanowi chrupiąca pita domowa. Wnętrze zostało wzbogacone grecką fetą, zielonymi oliwkami, pomidorem i innymi wiosennymi warzywami. Natomiast w żyłach płynie, nieoceniony sos tzatzyki.
Właśnie tak, wygląda Herkules wśród burgerów.
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
pita
sałata lodowa
ser feta
ser mimolette
cebula czerwona
papryka czerwona
oliwki zielone
tzatzyki (jogurt grecki, ogórek gruntowy, czosnek, sól, koperek)
pomidor malinowy
sól
pieprz
czosnek
kumin
Proces twórczy:
- Mięso wołowe (kark) mielimy na grubych oczkach. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, kuminem. Formujemy burgery.
- SOS TZATZYKI. Obieramy ogórki gruntowe. Przepoławiamy na pół. Łyżką wydążamy miąższ, aby pozbyć się nadmiaru wody. Pozostałą część ogórków, trzemy na tarce (grube oczka). Ogórki dodajemy do jogurtu greckiego (200 g). Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem (2 ząbki). Dodajemy posiekany koperek. Sos wstawiamy do lodówki.
- Na rozgrzaną patelnię grillową albo grilla wrzucamy burgery. Smażymy po 5 minut z każdej strony. W międzyczasie do elektrycznego grilla (opiekacza albo piekarnika) wkładamy pite. Przepis na pite pod tym linkiem.
- Składamy greckiego herosa. Pite przekrawamy na pół. Smarujemy sosem -> sałata lodowa -> kotlet -> pomidor -> papryka -> oliwki -> feta -> cebula czerwona -> sos -> druga część pity.
- Smacznego 🙂
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.