Kłaniam się nisko. Naszła mnie wczoraj ochota na dobrego kebaba. Niestety jest ciężko z odpowiednimi miejscówkami, które mają naprawdę wysokiej jakości mięso i dodatki. Praktycznie 9 na 10 „budek” z kebabami zaopatrują się w hurtowniach pokroju cash&carry, czyli kupują 30 kg zmielonego a następnie ponownie sprasowanego mięsa słabej jakości. Sosy oczywiście kupne, nie wspominając już o pieczywie. Wiadomo człowiek wracający o 4 nad ranem z melanżu wszystko zje. Potem dwa razy piecze. Nieraz tego doświadczyłem. Na trzeźwo mam trochę wyższe standardy, dlatego postanowiłem zrobić sobie własnego kebsa z kurczaka.
Przepis nie jest skomplikowany. Użyłem piersi z kurczaka oraz mięsa filetowanego z udek (pozbawione kości i skóry). Zamarynowałem w autorskiej mieszance przypraw, i zostawiłem na noc w lodówce. Za pomocą patyczków do szaszłyków nabiłem odpowiednio mięso. Lekko ponad godzina w piekarniku i kebab gotowy. Upiekłem dużą bułkę, którą podzieliłem na cztery części. Sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i majonezu domowego. Nie mogło również zabraknąć świeżych warzyw i pikli. Kebsik gotowy. Dawno tak dobrze nie najadłem się kebabem.
Miłego weekendu.
Piona!
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka
- 1 kg udek z kurczaka (bez kości i skóry)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Marynata sucha
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Bułka
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml jogurtu greckiego
- 200 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- sól
- jajko
- sezam biały
Sos czosnkowy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Lekko rozbić mięso tłuczkiem, aby powstały cienkie płaty mięsa. Przygotować suchą marynatę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać w moździerzu lub miseczce.
- Przełożyć mięso do miski. Wlać olej, wsypać suchą marynatę. Dokładnie wszystko wymieszać, tak aby całe mięso pokryło się przyprawami. Zawinąć miskę folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Przygotować bułki. Przesiać mąkę dwa razy do miski. Wsypać suche drożdże, wlać wodę, jogurt, i oliwę. Dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie przez 10 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę.
- Uformować z ciasta kształt dużej bułki. Przełożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, i posypać całość sezamem. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Przygotować stojak na kebab. Przepołowić duża cebulę na pół. Od spodu wbić trzy duże metalowe szpatułki, tak aby powstał stelaż. Wbijać pojedynczo płaty mięsa. Najlepiej na przemian, raz mięso z udka, następnie pierś. Na koniec „konstrukcji” wbić pozostałą część cebuli.
- Kebab przełożyć na blachę i piec przez 70-80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Odstawić na 5 minut aby mięso odpoczęło.
- Podzielić bułkę na cztery ćwiartki. Lekko podpiec w piekarniku.
- Przygotować sos czosnkowy, Wymieszać majonez z jogurtem, przecisnąć czosnek przez praskę i przyprawić szczyptą soli.
- Pokroić kebaba ostrym nożem, kroić z góry na dół.
- Przeciąć bułkę, lekko posmarować sosem, położyć kapustę pekińską lub ulubioną sałatę. Następnie położyć kawałki kebaba, dodać ulubione warzywa pokrojone w paseczki. Wszystko polać z góry sosem.
- Smacznego.