KEBAB Z KURCZAKA W BUŁCE

Kłaniam się nisko. Naszła mnie wczoraj ochota na dobrego kebaba. Niestety jest ciężko z odpowiednimi miejscówkami, które mają naprawdę wysokiej jakości mięso i dodatki. Praktycznie 9 na 10 „budek” z kebabami zaopatrują się w hurtowniach pokroju cash&carry, czyli kupują 30 kg zmielonego a następnie ponownie sprasowanego mięsa słabej jakości. Sosy oczywiście kupne, nie wspominając już o pieczywie. Wiadomo człowiek wracający o 4 nad ranem z melanżu wszystko zje. Potem dwa razy piecze. Nieraz tego doświadczyłem. Na trzeźwo mam trochę wyższe standardy, dlatego postanowiłem zrobić sobie własnego kebsa z kurczaka.

Przepis nie jest skomplikowany. Użyłem piersi z kurczaka oraz mięsa filetowanego z udek (pozbawione kości i skóry). Zamarynowałem w autorskiej mieszance przypraw, i zostawiłem na noc w lodówce. Za pomocą patyczków do szaszłyków nabiłem odpowiednio mięso. Lekko ponad godzina w piekarniku i kebab gotowy. Upiekłem dużą bułkę, którą podzieliłem na cztery części. Sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i majonezu domowego. Nie mogło również zabraknąć świeżych warzyw i pikli. Kebsik gotowy. Dawno tak dobrze nie najadłem się kebabem.

Miłego weekendu.

Piona!

 

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 1 kg udek z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

 

Marynata sucha

  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

 

Bułka

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • jajko
  • sezam biały

 

Sos czosnkowy

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Lekko rozbić mięso tłuczkiem, aby powstały cienkie płaty mięsa. Przygotować suchą marynatę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać w moździerzu lub miseczce.
  2. Przełożyć mięso do miski. Wlać olej, wsypać suchą marynatę. Dokładnie wszystko wymieszać, tak aby całe mięso pokryło się przyprawami. Zawinąć miskę folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  3. Przygotować bułki. Przesiać mąkę dwa razy do miski. Wsypać suche drożdże, wlać wodę, jogurt, i oliwę. Dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie przez 10 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Uformować z ciasta kształt dużej bułki. Przełożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, i posypać całość sezamem. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Przygotować stojak na kebab. Przepołowić duża cebulę na pół. Od spodu wbić trzy duże metalowe szpatułki, tak aby powstał stelaż. Wbijać pojedynczo płaty mięsa. Najlepiej na przemian, raz mięso z udka, następnie pierś. Na koniec „konstrukcji” wbić pozostałą część cebuli.
  6. Kebab przełożyć na blachę i piec przez 70-80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Odstawić na 5 minut aby mięso odpoczęło.
  8. Podzielić bułkę na cztery ćwiartki. Lekko podpiec w piekarniku.
  9. Przygotować sos czosnkowy, Wymieszać majonez z jogurtem, przecisnąć czosnek przez praskę i przyprawić szczyptą soli.
  10. Pokroić kebaba ostrym nożem, kroić z góry na dół.
  11. Przeciąć bułkę, lekko posmarować sosem, położyć kapustę pekińską lub ulubioną sałatę. Następnie położyć kawałki kebaba, dodać ulubione warzywa pokrojone w paseczki. Wszystko polać z góry sosem.
  12. Smacznego.