SUSZONA WOŁOWINA

Suszona wołowina to idealny posiłek wysokobiałkowy, który sprawdzi się w każdych warunkach pracy. Nie ważne czy masz pracę biurową, jesteś górnikiem, marynarzem, sportowcem, modelką, pielęgniarką czy operatorem żurawia. Suszone plastry wołowiny zmieszczą się w każdą kieszeń i najmniejszą torebkę. Wystarczy tylko zawinąć w papier śniadaniowy. Wysoka ilość białka zaspokoi każdy atak głodu. Ponad to, nie musisz się martwić o kalorie – 100g „jerky” to zaledwie 180 kcl.

Odnośnie smaku „jerky” ma nieskończone możliwości. Wszystko zależy od naszych ulubionych smaków jakie chcemy uzyskać. Tym razem przedstawię Wam meksykańską odsłonę suszonej wołowiny, która będzie charakteryzowała się słodko-pikantnym smakiem.

Taką formę wołowiny możemy przechowywać w lodówce spokojnie kilka miesięcy.

Wartości odżywcze (w 100 gramach)

Kalorie: 185 kcl | Białko: 32 g | Tłuszcze: 6 g | Węglowodany: 8 g

 

Składniki:

1 kg wołowiny (rozbratel)

marynata meksykańska

2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki pikantnej papryki

1/3 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki cukru brązowego

1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego.

1 łyżeczka tymianku

Proces twórczy:

  1. Wołowinę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Odcinamy nadmiar tłuszczu. Mięso w kawałku wrzucamy do woreczka, a następnie do zamrażarki na 1 godzinę. Dzięki temu rozbratel stwardnieje i lżej będzie się kroił.
  2. Wyjmujemy mięso. Kroimy mięso na kawałki o grubości 3-4 cm.
  3. Zabieramy się za marynatę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso obtaczamy w uzyskanej marynacie. Strzepujemy nadmiar przypraw. Wsadzamy mięso na noc do lodówki.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 90-100 stopni Celsjusza. Wołowinę kładziemy na kratce zachowując małe odstępy, aby mięso się nie stykało.
  5. Między drzwiczki piekarnika wkładamy np. pudełko od zapałek, aby umożliwić wyparowanie wody.
  6. Pieczemy 4 – 5 godzin. Gotowe.

1-DSC02833 1-DSC02832

 

 

Dodaj komentarz