Kłaniam się nisko. Dawno nie było żadnej propozycji śniadaniowej, trzeba to jak najszybciej naprawić. Ostatnio mój dzień rozpoczyna się dość wcześnie, o godzinie 5:00 z głośnika mojego smartfona, leci klasyk hip-hopowego składu Płomień 81 – „Kiedy słońce wstaje”. Nie będę Was robił w konia, i opowiadać, że bez problemu wstaje. Jest to dla mnie męczarnia.
Z rana robię szybki rozruch, trzydzieści pompek dla żywotności, szklanka wody, podwójne espresso , i jakoś zaczynam wchodzić na odpowiednie obroty. O tak nieludzkiej porze nie mam większego apetytu, dlatego wchodzi na śniadanie jakaś owsianka. Dzisiaj postawiłem na kultowe śniadanie z mojego dzieciństwa, czyli ryż na mleku z dużą ilością owoców.
Ryż na mleku to szybkie śniadanie. Na przygotowanie tego rarytasu nie potrzeba więcej niż 20 minut. Wystarczy do garnka wlać mleko, wyspać ryż, dodać czubatą łyżkę mleka. Niecałe 15 minut i ryż gotowy do wszamania. Moja wersja zawiera zazwyczaj owoce sezonowe. Oczywiście można wzbogacić orzechami, migdałami czy innymi suszonymi owocami. Jedna salaterka da dużego kopa energii.
Jakie są Wasze ulubione przepisy na śniadanie ? Macie jakieś poranne rytuały ?
Miłego dnia 🙂
Piona!
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki mleka 2%
- 1 płaska łyżka miodu wielokwiatowego z pasieki
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- owoce (truskawki, kiwi, banan)
- orzechy lub migdały
Proces twórczy:
- Wlać do garnka mleko. Wsypać ryż, dodać miód, cynamon oraz sól. Wymieszać.
- Przykryć pokrywką garnek. Gotować na średnim ogniu, aż ryż wchłonie większość mleka. Raz na jakiś czas przemieszać, aby ryż się nie przypalił.
- Przełożyć ryż do miseczki / salaterki. Udekorować owocami (truskawki, jagody, kiwi, banan).
- Posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
- Smacznego.