KARTACZE

My Słowianie wiemy co jest dobre. Potrawy z ziemniaków to nasze narodowe dobro. Kluski śląskie, kopytka czy pyzy to jedynie wierzchołek góry lodowej potraw ziemniaczanych. Tym razem chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne kartacze. Kartacze to połączenie ziemniaków gotowanych z tartymi, nadzianymi dobrze przyprawionym farszem mięsnym. Najczęściej podawane są z sosami bądź okrasą. Ją zostanę przy klasyce i podam z okrasą.

 

Składniki:

3 kg ziemniaków

2 cebule

50 g wędzonego boczku

400 g łopatki wieprzowej

Jajko

Sól

Pieprz

Majeranek

2 ząbki czosnku

 

Proces twórczy:

  1. Przygotowujemy bazę ziemniaczaną. Myjemy dokładnie ziemniaki, 1/3 ziemniaków gotujemy w mundurkach. Pozostałą część obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy lekko wodę.
  2. Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę albo maszynkę. Uzyskaną masę ziemniaczaną łączymy z tartymi. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Zabieramy się za farsz. Mięso przepuszczamy przez maszynkę wraz z obraną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  4. Z ciasta ziemniaczanego robimy okrągłe placki na dłoniach. Dodajemy farsz i lepimy kartacze o eliptycznym kształcie.
  5. Kartacze wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 20-25 minut.
  6. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę.
  7. Kartacze wyjmujemy i polewamy okrasą z boczku i cebuli.

1-20161126_150347

Dodaj komentarz