My Słowianie wiemy co jest dobre. Potrawy z ziemniaków to nasze narodowe dobro. Kluski śląskie, kopytka czy pyzy to jedynie wierzchołek góry lodowej potraw ziemniaczanych. Tym razem chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne kartacze. Kartacze to połączenie ziemniaków gotowanych z tartymi, nadzianymi dobrze przyprawionym farszem mięsnym. Najczęściej podawane są z sosami bądź okrasą. Ją zostanę przy klasyce i podam z okrasą.
Składniki:
3 kg ziemniaków
2 cebule
50 g wędzonego boczku
400 g łopatki wieprzowej
Jajko
Sól
Pieprz
Majeranek
2 ząbki czosnku
Proces twórczy:
- Przygotowujemy bazę ziemniaczaną. Myjemy dokładnie ziemniaki, 1/3 ziemniaków gotujemy w mundurkach. Pozostałą część obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy lekko wodę.
- Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę albo maszynkę. Uzyskaną masę ziemniaczaną łączymy z tartymi. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zabieramy się za farsz. Mięso przepuszczamy przez maszynkę wraz z obraną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
- Z ciasta ziemniaczanego robimy okrągłe placki na dłoniach. Dodajemy farsz i lepimy kartacze o eliptycznym kształcie.
- Kartacze wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 20-25 minut.
- Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę.
- Kartacze wyjmujemy i polewamy okrasą z boczku i cebuli.