Kłaniam się nisko. Od wczoraj postanowiłem wkroczyć na bloga z pewną serią, co jakiś czas wrzucać swoje pomysły na posiłki lunchbox-owe. Motywacją w głównej mierze była firma Patak’s, która zaprosiła mnie do konkursu w którym można wygrać kilka ciekawych nagród oraz znaleźć się w gronie autorów e-booka. Być częścią internetowej książki kucharskiej fajna sprawa (co istotne każdy z Was też może wziąć udział w zabawie). Spróbuję swojego szczęścia.
Kolejnym aspektem, który pchnął mnie do kombinowania i rozpisywania posiłków jest sport. Koszykówka jest nieodzownym elementem mojego całego życia. Chcąc robić kolejne kroki w przód, muszę „jadać” śniadania. Przyznam się, że śniadań praktycznie nie jadam. Praca jako przedstawiciel handlowy nie uławia zadania, ale też nie może być wymówką przed omijaniem tego posiłku.
Nie martwcie się, nie chcę być kolejnym FIT blogerem czy motywacyjnym guru. Za bardzo kocham burgery i pieczywo, aby rzucić się w wir dietowej mody. Jednak odpowiedni balans między wypasionym burgerem a pożywną owsianką musi być zachowany. W końcu wszystko jest dla ludzi.
Dzisiaj w moim lunchbox-ie znalazły się proteinowe naleśniki z twarogowym farszem, masłem orzechowym z kruszonymi ciasteczkami, i egzotycznymi owocami. Dwa kozackie naleśniki dały niezłego kopa energetycznego.
Zapraszam na swojego Instagrama, tam będę wrzucać filmiki z szamą z lunchboxa. / @chilloutzgrilem
Piona!
Składniki:
Naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej (krupczatka)
- 2 jajka
- 35 g odżywki białkowej
- 300 ml mleka
- 400 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz
- chudy twaróg
- jogurt naturalny
- masło orzechowe
Dodatki
- brzoskwinia
- marakuja
- banan
Proces twórczy:
- Przygotować ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić na gładką masę za pomocą miksera. Usmażyć naleśniki. Przykryć ściereczką.
- Przygotować farsz. Twaróg rozgnieść widelcem, dolać jogurt naturalny i wymieszać na gładką masę.
- Posmarować naleśniki masłem orzechowym. Następnie położyć twaróg. Złożyć naleśnik w rurkę lub trójkąt.
- Z wierzchu posypać cukrem pudrem. Pokroić owoce na kawałki.
- Smacznego.