Kłaniam się nisko. Całą niedzielę poświęciłem w kuchni. Przed kamerą przygotowywałem dla Was, kolejne przepisy, które w najbliższym czasie ujrzą światło dzienne. Byłem tak pochłonięty pichceniem, iż nie zauważyłem jak minęło 6 godzin. Zegarek wskazał, że podczas tego czasu pokonałem prawie 5 kilometrów na przestrzeni niecałych 10 metrów kwadratowych! Ponad 7000 kroków w samej kuchni. Na szczęście między kolejnymi ujęciami, przekąszałem pyszne ciasto, które dawało nieograniczone pokłady energii. Sernik na spodzie marchewkowym zrobił robotę. Każdy kęs popity łykiem kawy, wprowadzał mnie w świat rozkoszy.
Połączenie ciasta marchewkowego z sernikiem, to mistrzostwo świata. Osoba, która wpadła pierwsza na ten patent powinna dostać „słodkiego” Nobla. Ciasto nie jest trudne wykonaniu. Natomiast trzeba dobrze wyczuć swój piekarnik i uzbroić się w cierpliwość. Zanim przejdziemy do konsumpcji, musi kilka godzin odpocząć – nie da się wszamać go jak ciasto drożdżowe, prosto z piekarnika.
Do przygotowania sernika na spodzie marchewkowym będziemy potrzebować m.in.: marchewkę, jajka, mąkę, twaróg, jajka i mascarpone, nie wliczając „ulepszaczy” smakowych. Z resztą wszystko opisane jest w przepisie. Wspomnę tylko, że ciasto znikło w kilka godzin. Jest pyszne. Polecam.
Piona!
Składniki:
Masa serowa
- 400 g twarogu sernikowego
- 2 opakowania mascarpone (ok. 500 g)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- 4 duże jajka + 2 żółtka
- 80 ml śmietanki 30%
Spód marchewkowy
- 200 g marchewki
- 160 g mąki pszennej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- ½ łyżki sody oczyszczonej
- 50 g orzechów włoskich
Krem na wierzch
- 150 g serka Philadelphia
- 150 g kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
Proces twórczy:
- Spód marchewkowy. Przesiać mąkę dwa razy do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W osobnej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać ekstrakt wanilii. Dodawać stopniowo cukier, aż będzie masa jajeczna sztywna.
- Powoli dolewać olej, ciągle miksując. Do powstałej masy dodać obraną, startą na małych oczkach marchewkę i posiekane orzechy.
- Wyłożyć tortownicę o średnicy ok. 27 cm papierem do pieczenia. Przelać uzyskaną masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 30 minut (do suchego patyczka).
- Masa serowa. Włożyć do miski twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, mąkę. Wszystko dokładnie za pomocą miksera ze sobą połączyć (wystarczą 2-3 minuty). Wbijać pojedynczo jajka i żółtka, delikatnie miksując. Na koniec wlać śmietanę, ekstrakt wanilii i wszystko dobrze ze sobą połączyć.
- Wyjąć spód marchewkowy. Odłożyć na 10-15 minut do wystygnięcia. Następnie wylać na niego masę sernikową. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 90 minut.
- Przygotować krem na wierzch. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie rózgą. Posmarować równo po całej powierzchni sernika, posypać siekanymi orzechami, i wstawić na ostatnie 15 minut.
- Sernik odłożyć do wystygnięcia. Chłodny sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Smacznego.




