SERNIK NA SPODZIE MARCHEWKOWYM

Kłaniam się nisko. Całą niedzielę poświęciłem w kuchni. Przed kamerą przygotowywałem dla Was, kolejne przepisy, które w najbliższym czasie ujrzą światło dzienne. Byłem tak pochłonięty pichceniem, iż nie zauważyłem jak minęło 6 godzin. Zegarek wskazał, że podczas tego czasu pokonałem prawie 5 kilometrów na przestrzeni niecałych 10 metrów kwadratowych! Ponad 7000 kroków w samej kuchni. Na szczęście między kolejnymi ujęciami, przekąszałem pyszne ciasto, które dawało nieograniczone pokłady energii. Sernik na spodzie marchewkowym zrobił robotę. Każdy kęs popity łykiem kawy, wprowadzał mnie w świat rozkoszy.

Połączenie ciasta marchewkowego z sernikiem, to mistrzostwo świata. Osoba, która wpadła pierwsza na ten patent powinna dostać „słodkiego” Nobla. Ciasto nie jest trudne wykonaniu. Natomiast trzeba dobrze wyczuć swój piekarnik i uzbroić się w cierpliwość. Zanim przejdziemy do konsumpcji, musi kilka godzin odpocząć – nie da się wszamać go jak ciasto drożdżowe, prosto z piekarnika.

Do przygotowania sernika na spodzie marchewkowym będziemy potrzebować m.in.: marchewkę, jajka, mąkę, twaróg, jajka i mascarpone, nie wliczając „ulepszaczy” smakowych. Z resztą wszystko opisane jest w przepisie. Wspomnę tylko, że ciasto znikło w kilka godzin. Jest pyszne. Polecam.

Piona!

Składniki:

Masa serowa

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 2 opakowania mascarpone (ok. 500 g)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 300 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 duże jajka + 2 żółtka
  • 80 ml śmietanki 30%

Spód marchewkowy

  • 200 g marchewki
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • ½ łyżki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich

Krem na wierzch

  • 150 g serka Philadelphia
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru pudru

Proces twórczy:

  1. Spód marchewkowy. Przesiać mąkę dwa razy do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W osobnej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać ekstrakt wanilii. Dodawać stopniowo cukier, aż będzie masa jajeczna sztywna.
  2. Powoli dolewać olej, ciągle miksując. Do powstałej masy dodać obraną, startą na małych oczkach marchewkę i posiekane orzechy.
  3. Wyłożyć tortownicę o średnicy ok. 27 cm papierem do pieczenia. Przelać uzyskaną masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 30 minut (do suchego patyczka).
  4. Masa serowa. Włożyć do miski twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, mąkę. Wszystko dokładnie za pomocą miksera ze sobą połączyć (wystarczą 2-3 minuty). Wbijać pojedynczo jajka i żółtka, delikatnie miksując. Na koniec wlać śmietanę, ekstrakt wanilii i wszystko dobrze ze sobą połączyć.
  5. Wyjąć spód marchewkowy. Odłożyć na 10-15 minut do wystygnięcia. Następnie wylać na niego masę sernikową. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 90 minut.
  6. Przygotować krem na wierzch. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie rózgą. Posmarować równo po całej powierzchni sernika, posypać siekanymi orzechami, i wstawić na ostatnie 15 minut.
  7. Sernik odłożyć do wystygnięcia. Chłodny sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  8. Smacznego.