Nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych. Ograniczać nas może tylko lęk przed zmarnowaniem produktów. Poszukując co dzień nowych gastronomicznych wyzwań przygotowałem hawajskiego burgera. Grillowany ananas, aromatyczne mięso oraz orzeźwiający sos kolendrowy to lek na lejący się skwar z nieba. Smakuje zarówno dorosłym jak i małym adeptom grillowania pod chmurką.
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
ananas (świeży)
bułka do burgera
200 g jogurtu greckiego
pęczek kolendry
1/2 limonki
sól
pieprz
papryka czerwona
1 ząbek czosnku
Proces twórczy:
1. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką. Dokładnie mieszamy. Formujemy burgery;
2. Przygotowujemy sos kolendrowy. Do jogurtu greckiego dodajemy pęczek świeżej kolendry, sok z limonki oraz sól, pieprz. Blenderujemy. Sos odkładamy do lodówki, aby dokładnie się „przegryzł”;
3. Obieramy ananasa i kroimy w grube plastry (2 cm);
4. Rozpalamy grilla. Na ruszt wrzucamy burgera i ananasa. Grillujemy z każdej strony po 4 minuty. Pod koniec gryllowania dorzucamy bułeczkę;
5. Burgera kładziemy na bułeczce, następnie kładziemy ananasa oraz polewamy obficie sosem kolendrowym. Smacznego.