Kłaniam się nisko. Od kilku lat poszerzam swoje kulinarne horyzonty, a dopiero dzisiaj zabrałem się za góralski klasyk, za kwaśnicę. Za każdym razem, gdy odpoczywam w Beskidach zajadam się kwaśnicą, przygotowaną na wędzonych żeberkach i swojskiej kapuście kiszonej. Uwielbiam ten rarytas za dużą ilość mięsa. Najlepsze lekarstwo na kaca. Po solidnej porcji można dalej bawić się na całego. Na góralskich weselach (kilku dniowych jest to pozycja obowiązkowa.
Przepis uzyskałem od kilku zaprzyjaźnionych góralek. Cały sekret tkwi w kapuście kiszonej, i wysokiej jakości mięsie. Kapusta nie może być kwaszona bo wyjdzie Wam jakaś chemiczna wodzianka. Najlepiej kupić swojską, jest wystarczająco kwaśna i nie będzie trzeba dodatkowo zupy zakwaszać sokiem z cytryny. Wywar robiłem na bazie żeberek wieprzowych, kupionych od lokalnego rzeźnika – oddają więcej smaku. W późniejszym etapie gotowania wleciały jeszcze wędzone żeberka i boczek. Dla podbicia smaku dorzuciłem tegoroczne podgrzybki. Jak na pierwszy raz, jestem bardzo zadowolony z uzyskanego rezultatu. Polecam gorąco!
Na jesienną chandrę kwaśnica to najlepsze lekarstwo, zawiera dużą ilość białka i jeszcze więcej witaminy C.
Do następnego.
Piona.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 700 g żeberek wieprzowych (paski)
- 500 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 150 g boczku wędzonego
- 300 g ziemniaków
- 2,5 – 3 l wody
- 4 suszone prawdziwki
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli
Proces twórczy:
- Umyć i oczyścić żeberka z błon. Pokroić w paski.
- Zagotować wodę z żeberkami, zmniejszyć gaz i gotować 40 minut. Co jakiś czas zdejmować szumowiny.
- Pokroić boczek w kostkę. Przesmażyć na „suchej” patelni.
- Wrzucić przesmażony boczek z tłuszczem do wywaru. Dodać wędzone żeberka, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wcześniej namoczone prawdziwki, pierz i sól. Gotować kolejne 30 minut.
- Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną poszatkować. Następnie wszystko przełożyć do wywaru. Dodać majeranek. Gotować pod przykryciem kolejne 30 minut, aż ugotują się ziemniaki i zmięknie kapusta,
- Ewentualnie mięso można wyjąć i oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
- Smacznego.