SAŁATKA KEBAB

Kłaniam się nisko. Kilka dni temu dzieliłem się z Wami, przepisem na domowy kebab z kurczaka. Wyszło mi tam ponad dwa kilogramy pysznego mięsa. Oczywiście na jedno posiedzenie nie zeszło, choć na obiad zawitał mój serdeczny przyjaciel. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc miałem dwie opcje, albo zamrozić, albo wykorzystać do innego dania. Przepraszam, pisząc zawsze czytam na głos, mój kochany piec siedzi obok, i tylko szyderczo na mnie spogląda spod łba. Dobra, miałem jeszcze opcję nakarmienia kebsem mojego druha – Jack’a.

W drodze losowania, padło na opcję nr. 2. Takim oto sposobem powstała dzisiejsza sałatka kebab. Przepis jest banalny. Do przygotowania sałatki kebab użyłem mixu sałat, zielonego ogórka, papryki czerwonej, cebuli, pomidorków koktajlowych, fety, oliwek czarnych, i domowego sosu czosnkowego. Przemyciłem jeszcze grissini – włoskie paluchy, żeby było co chrupać. Samą sałatą to bym się nie najadł, więc dołożyłem jeszcze słuszną porcję mięsa.

Dwadzieścia minut zabawy i sałatka gotowa. Na talerzu samo zdrowie, dużo białka i innych potrzebnych witamin. Czego chcieć więcej? Może brakowało tylko ostrego sosu:)

Pozdro.

Piona.

 

Składniki:

  • 200 g domowego kebabu drobiowego -> przepis pod tym linkiem KEBAB
  • mix sałat
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • cebula czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki czarne
  • ser feta w zalewie
  • grissini

 

Sos czosnkowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować warzywa. Pokroić w drobne paseczki paprykę czerwoną. Cebulę poszatkować w pióra. Ogórek zielony przeciąć wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. Poszatkować w półkola. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.
  2. Podgrzać mięso w piekarniku albo patelni.
  3. Przygotować sos czosnkowy. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Przecisnąć przez praskę czosnek. Poszatkować koperek. Doprawić szczyptą soli. Wszytko dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć na talerz dwie garści mixu sałat. Na to porozkładać przygotowane warzywa. Dołożyć ser feta w kostkach oraz czarne oliwki pokrojone na mniejsze części.
  5. Położyć mięso na samej górze sałatki. Wszystko obficie polać sosem czosnkowym.
  6. Po bokach poukładać połamane grissini.
  7. Smacznego.